Regering-Bush komt nu al krap bij kas te zitten

De regering-Bush begint de gevolgen te voelen van de enorme belastingverlaging en de kwakkelende economie, waardoor de voorspelde overschotten op de begroting snel wegsmelten....

Van onze correspondent Bert Lanting

De regering-Bush besloot dit voorjaar 28 miljard dollar opzij te zetten voor uitbreiding van het zogenoemde CHIP-programma. Dat helpt kinderen uit de armste gezinnen aan een ziektekostenverzekering. Tegenover de krant The Los Angeles Times zei Thompson echter dat het de vraag is of de regering zich aan de verkiezingsbelofte van Bush kan houden. 'Ik weet niet of het geld er is', aldus de minister.

Volgens hem zal er waarschijnlijk ook niet genoeg geld zijn voor plannen de komende tien jaar 300 miljard uit te trekken voor het uitbreiden van Medicare, het verzekeringsstelsel voor bejaarden.

De besnoeiingen zijn nodig nu de regering-Bush opeens met een drastische daling van de overschotten wordt geconfronteerd. Voorspeld was dat het 'vrije' deel van het overschot over de komende tien jaar 3100 miljard dollar zou bedragen. Maar volgens de jongste berekeningen wordt dat hooguit 575 miljard dollar.

Het Witte Huis en het Congres hebben afgesproken dat zij de overschotten in de kas voor social security, de Amerikaanse AOW, niet zullen aanraken. Dat betekent dat er maar weinig ruimte overblijft in de begroting. Volgend jaar is er maar één miljard dollar extra, veel minder dan verwacht.

Volgens de Democraten zijn de tegenvallende overschotten voor een groot deel te wijten aan de belastingverlaging die Bush eerder dit jaar door het Congres joeg. Maar president Bush houdt vol dat de belastingverlaging nodig was om te voorkomen dat het Congres het geld over de balk zou gooien. 'Mijn vraag aan hen is: Willen ze de belastingen misschien weer verhogen?'

Bush beklemtoonde gisteren nog eens dat hij, ondanks alle problemen, vastbesloten is het defensiebudget te verhogen met 18,4 miljard dollar. Dat komt neer op een verhoging met 6 procent. 'Ik hoop dat het Congres ook prioriteit verleent aan een sterke defensie', zei hij.

Maar deskundigen betwijfelen of minister van Defensie Rumsfeld voldoende geld zal hebben om zijn ambitieuze plannen voor een grondige reorganisatie van de strijdkrachten te verwezenlijken. Bovendien zal het project voor de ontwikkeling van een raketschild volgens hen onder financiële druk komen te staan.

De president verzekerde dat zijn regering niet aan het geld uit de kas voor de social security zal komen, maar hij dekte zich tegelijkertijd in tegen de mogelijkheid van een verdere daling van de overschotten op de begroting. Volgens Bush mag zijn regering het social security-geld wel gebruiken in het geval van een economische recessie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden