Nieuws

Regering-Biden sleept Texas voor de rechter wegens strenge abortuswet

Het Amerikaanse ministerie van Justitie sleept de staat Texas voor de rechter wegens de nieuwe strenge abortuswet. De regering van Joe Biden opent de aanval op de Republikeinse staat met een beroep op de Amerikaanse grondwet.

Procureur-generaal Merrick Garland terwijl hij de rechtszaak tegen de Texaanse wet aankondigt. Beeld AP
Procureur-generaal Merrick Garland terwijl hij de rechtszaak tegen de Texaanse wet aankondigt.Beeld AP

‘Een staat mag volgens het geldende recht geen enkele vrouw verbieden haar zwangerschap te beëindigen als de foetus nog niet levensvatbaar is. Maar Texas heeft precies dat gedaan,’ aldus het ministerie van Justitie.

De zeer strenge Texaanse abortuswet, die sinds vorige week woensdag van kracht is, verbiedt abortus na zes weken, omdat vanaf dat moment bij de foetus een hartslag kan worden vastgesteld. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor vrouwen die zwanger zijn geworden door incest of verkrachting – in plaats daarvan bezweert de gouverneur van Texas, Greg Abbott, dat de staat alle verkrachters zal ‘elimineren’.

Het is omstreden om abortus vanaf de zesde week van de zwangerschap te verbieden, omdat veel vrouwen op dat moment vaak niet of pas net weten dat ze zwanger zijn.

De wet verplaatst bovendien een deel van de uitvoering van de politie naar de gewone Amerikaan. Burgers worden aangemoedigd iedereen die betrokken is bij een abortus na zes weken aan te geven, bijvoorbeeld werknemers van abortusklinieken.

Angst voor boetes

Als zo’n klacht leidt tot een veroordeling, moet de veroordeelde de klikker een boete van tienduizend dollar (zo’n 8.500 euro) betalen. Abortusklinieken in Texas weigeren nu al zwangere vrouwen, uit angst voor boetes. Verwacht wordt dat 85 procent van de zwangere vrouwen in Texas op grond van de wet geen recht meer heeft op abortus.

Abortusactivisten en voorvechters voor vrouwenrechten probeerden de wet van tafel te krijgen via de rechter, maar het Amerikaanse Hooggerechtshof weigerde de Texaanse abortuswet af te wijzen. Amerikaanse rechters en politici waren geschokt over deze ongekende rebellie, omdat het Hooggerechtshof sinds 1973 het recht op abortus erkent zolang de foetus niet levensvatbaar is. Dat betekent dat een zwangerschap mag worden afgebroken tot de 24ste week.

Biden, een voorstander van abortus, was woedend over de ‘ongrondwettelijke chaos’ waarbij zelfs een taxichauffeur die een zwangere vrouw naar een abortuskliniek rijdt, door klikkende burgers kan worden aangeklaagd. De beslissing van het Hooggerechtshof maakt bovendien de weg vrij naar strengere abortuswetgeving in andere conservatieve staten.

Allereerst wil justitie via een rechterlijk bevel verhinderen dat de wet wordt uitgevoerd. De abortuswet helemaal van tafel krijgen is een langdurig juridisch proces met een onzekere uitkomst: het ministerie van Justitie moet het opnemen tegen Republikeinse wetgevers die onder Donald Trump steeds verder durfden te gaan met uiterst conservatieve wetgeving, gesteund door al even behoudende rechters op alle niveaus, tot aan het Hooggerechtshof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden