Regering België eens over wet tot afschaffing doodstraf

De Belgische regering heeft vrijdag het wetsontwerp goedgekeurd dat voorziet in de afschaffing van de doodstraf. De hoogste straf wordt vervangen door levenslange gevangenschap....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

In praktijk wordt de doodstraf in België al lang niet meer uitgevoerd. De laatste executie in vredestijd dateert van 1863, de laatste onthoofding vond in 1918 plaats. Sindsdien wordt de zwaarste straf automatisch omgezet in levenslange cel.

Maar het voortbestaan van de doodstraf op papier heeft hinderlijke gevolgen. Sommige landen weigeren verdachten of misdadigers uit te leveren aan landen waar de doodstraf geldt. Ook staat het theoretisch bestaan van de doodstraf de ondertekening van sommige internationale verdragen in de weg.

De vorige regering-Dehaene zag haar pogingen nog stranden om de doodstraf definitief af te schaffen. Struikelblok was vooral de vrees dat misdadigers die veroordeeld zijn tot de zwaarste straf, te vlug zouden kunnen vrijkomen. De huidige regering wil aan die vrees tegemoetkomen door de invoering van een 'beveiligingsperiode'.

Tijdens die periode kan een veroordeelde niet vroegtijdig vrijkomen. De details en voorwaarden van de beveiligingsperiode moeten nog worden geregeld en in een wet worden vastgelegd.

Nieuw is ook dat de doodstraf in alle gevallen, dus eveneens in het militair strafrecht, wordt afgeschaft. In het vorige wetsontwerp wilde de regering de zwaarste straf voor militaire misdaden behouden. Daarbij speelde onder meer het gevoelige 'amnestiedebat' een rol. Vooral de Franstalige politici wilden voorkomen dat afschaffing van de doodstraf zou worden beschouwd als een verkapte amnestie voor de collaborateurs die na de oorlog zijn gefusilleerd.

In het wetsontwerp wordt de huidige levenslange gevangenisstraf vervangen door twintig tot dertig jaar. In praktijk komen de veroordeelden al eerder vrij. Ook wordt de wet op de voorlopige invrijheidstelling aangepast. Dit om bijvoorbeeld te vermijden dat iemand die is veroordeeld tot een tijdelijk verblijf achter de tralies later zou kunnen vrijkomen dan een levenslang veroordeelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden