Regenwatersysteem vooral gunstig voor milieu

'Watertarief voor burger stijgt snel', meldde de Volkskrant onlangs. In de afgelopen vier jaar steeg de prijs van een kubieke meter drinkwater met bijna 12 procent, zo bleek uit een studie van de vereniging van waterbedrijven, de VEWIN....

Is aan die stijgende waterkosten iets te doen? Jazeker. Tenminste, als u over een huis met tuin en dak beschikt, of van plan bent zo'n huis te bouwen. Dan kunt u zich laten verleiden tot de aanschaf van een regenwatersysteem.

Zo'n regenwatersysteem bestaat uit een ondergrondse tank van beton of kunststof, een filter, een pomp met besturingssysteem en een lading buizen en afvoerpijpen om het geheel aan te sluiten.

'Meer dan de helft van het waterverbruik van een gemiddeld huishouden is voor de wc, de wasmachine en de tuin. Dat zijn allemaal zaken waar je helemaal geen drinkwater voor hoeft te gebruiken', zegt S. van Langeveld van GEP Benelux, een van de bedrijven die in Nederland regenwatersystemen op de markt brengen.

Afhankelijk van de waterbehoefte - het aantal wc's in huis, het aantal bewoners, het aantal keren dat de wasmachine draait - en van de waterwincapaciteit - de oppervlakte van het dak, want daar komt het water vandaan - wordt bepaald hoe groot de tank moet zijn. 'Voor een doorsnee huis gaat het om een tank van zo'n drieduizend liter', zegt Van Langeveld. De tank wordt ingegraven, de loodgieter maakt de noodzakelijke verbindingen - opletten dat drinkwater- en regenwaterkranen niet worden verwisseld - en klaar is Kees.

Totale kosten? 'Dat wisselt nogal', zegt Van Langeveld. 'Een systeem van ons begint bij zo'n 5000 gulden. De installatiekosten lopen uiteen, maar reken op een gulden of 2000.' Gemiddelde aanschafprijs dus: 9000 gulden.

De grote vraag is natuurlijk: wat kun je ermee besparen? Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt voor ongeveer 450 gulden aan drinkwater per jaar. De helft daarvan kan door regenwater worden vervangen, dus de besparing is 225 gulden. Afgezet tegen 9000 gulden resulteert een terugverdientijd van veertig jaar.

Dat lijkt niet echt aantrekkelijk. Maar in de som is geen rekening gehouden met positieve milieu-effecten. Want wie een regenwatersysteem installeert, verbruikt minder drinkwater, en de winning en zuivering daarvan kosten energie en chemicaliën, en leiden soms tot verdroging van de grond. Aanschaf van een regenwatersysteem is dus vooral goed voor het milieu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden