Regent met lak aan alles

Neem Geert Dales als je dit land in no time naar de ratsmodee wilt helpen

Zou Geert Dales, voormalig wethouder te Amsterdam, het 500 pagina’s tellende rapport van de enquêtecommissie Noord-Zuidlijn al hebben doorgeploeterd? En hoe zou hij het vinden?
Er zijn de laatste jaren in dit land de nodige vernietigende enquêterapporten geproduceerd, maar zo vernietigend als het NZL-rapport toch nog maar zelden. Je kunt zeggen wat je wilt van Amsterdammers, maar ze sparen elkaar niet.
De centrale conclusie van het rapport is kort, bondig en bijzonder grappig. Het college van B en W had het besluit tot aanleg van een metrolijn van het noorden naar het zuiden van de stad niet aan de gemeenteraad mogen voorleggen, en toen dat toch was gebeurd had de raad het niet mogen goedkeuren.
Is volledige incompetentie in alle geledingen van het bestuur ooit treffender verwoord?
De afgesloten contracten deugden niet, de informatievoorziening was rommelig en onvolledig, er was onvoldoende deskundigheid, de risico’s werden onderschat en het heersend optimisme was volledig ongefundeerd. Zelfs de motivatie voor de aanleg, de vele reizigers die van noord naar zuid of van zuid naar noord zouden willen, klopte niet.
Het enquêterapport van de Noord-Zuidlijn is het boeiende verslag van een Samenzwering van Idioten.
En daarbij was Geert Dales (VVD) dus de verantwoordelijke wethouder.
Toen Geert in september door de enquêtecommissie werd verhoord, zat hij erbij alsof hij verwachtte dat de commissie zou voorstellen de Noord-Zuidlijn naar hem te vernoemen, met een standbeeld op elk station.
Bouw met minstens acht jaar vertraagd, kosten verdubbeld, de stad verzakt en allerlei rampen in het verschiet: maar daar zat een bestuurder zonder gêne. Een regent met lak aan alles. Ieder normaal mens zou zich de ogen uit de kop schamen en een mea culpa stamelen; zo niet Geert Dales. Voor hem is de bizarre toestand rond de Noord-Zuidlijn een deus ex machina waarvoor hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden.
Geerts partijgenoot Ivo Opstelten in de Volkskrant: ‘We hebben mensen met visie nodig. Oh zeker is Geert ministeriabel.’ Oké, als je dit land in no time naar de ratsmodee wilt helpen is Geert zeker ministeriabel. Zul je zien dat ’t ’m nog binnen de afgesproken tijd lukt ook.
En dan moet er dus nog geboord worden.
Volgens de commissie zijn de risico’s van boren in het Amsterdamse moeras nog lang niet duidelijk. Er staan vijftienhonderd gebouwen direct boven het traject van de boortunnel. Inwoners die boven het tunneltracé wonen mogen een paar dagen naar een luxehotel als twintig meter onder hun woning de mol zich een weg baant. Daarna mogen ze weer terug, mits hun huis na de passage niet in de aarde is verdwenen.
De architectuurhistoricus Gerrit Vermeer pleitte vorige maand voor volledige ontruiming van de Ferdinand Bolstraat tijdens het boren.
Het boren moet in maart beginnen en voor die tijd moet de gemeenteraad zich een beeld zien te vormen van de risico’s.
Dus dan ben je net weggezet als een stelletje bestuurlijke mafkezen en sta je te kijk als de meest naïeve en goedgelovige gemeenteraad ter wereld. Vragen ze je de risico’s van boren in de Amsterdamse modder in te schatten – één verzakt schuurtje, één licht uit het lood hangende lantaarnpaal en de rapen zijn gaar.
Ik zou zeggen: oké, jas ’m er maar in die boor, maar alleen met Geert op de bok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.