Regen van klachten over rolstoelgigant Welzorg

Rolstoel- en scootmobielgigant Welzorg, die tienduizenden ouderen en gehandicapten als klant heeft, kampt met gebrekkige service, lange wachttijden en ondeskundig personeel. De dienstverlening aan de mindervaliden verslechtert als gevolg van bezuinigingen en fusies op de zorgmarkt.

Een kiezer brengt haar stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen bij een stembureau in het RijksmuseumBeeld ANP

Met duizend man personeel en tientallen winkels en servicepunten is Welzorg een van de grootste spelers op de door de vergrijzing sterk gegroeide hulpmiddelenmarkt. Het bedrijf won recent een groot aantal gemeentelijke aanbestedingen voor levering van mobiliteitsdiensten aan mindervaliden.

Welzorg was steeds de goedkoopste aanbieder, maar slaagt er niet in om de beloofde kwaliteit van dienstverlening te leveren. Dit leverde het afgelopen jaar grote aantallen klachten op van mindervaliden in de gemeenten Haarlemmermeer, Bunnik, Wijk bij Duurstede, De Bilt en Zeist.

'Dramatisch slecht'
Ook Amstelveen ondervindt nu problemen. De gemeente gaf Welzorg vorige maand een boete van bijna 50 duizend euro, omdat het bedrijf haar contractuele verplichtingen niet nakomt. 'De dienstverlening is dramatisch slecht', zegt zorgwethouder Herbert Raat (VVD). 'Wij besteden veel tijd en moeite aan de aanbesteding, maar zodra het contract er eenmaal is lijkt het alsof de gemeente buitenspel staat.'

Raat wil voorkomen dat hij de komende maanden bij andere aanbestedingen in dezelfde val loopt. 'We moeten de komende maanden voor miljoenen jeugdzorg en thuishulp inkopen. Ik vrees dat grote, logge zorgaanbieders al die contracten gaan winnen. Zij hebben de beste juristen en offerteschrijvers in dienst, terwijl wij meer in kleinschaligheid zien'.

Directiesecretaris Michael van Nieuwkasteele van Welzorg erkent de problemen. 'Er gaat op dit moment te veel niet goed. We zitten in een reorganisatie en gemeenten hebben minder geld om zorg in te kopen. Het dieptepunt ligt achter ons, maar het vraagt een andere organisatie om tegen lagere kosten goede service te bieden.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Tegen een zorgmoloch is het ieder voor zich'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden