Regen op een Turkse zonvakantie

Tavuc guvec, Turks ovenschoteltje voor 4 personen

TALLINA VAN DEN HOED

'Dear guests. Tomorrow at 11 AM there will be a cooking course at the restaurants. Please enroll at Guest Relation desk. Due to the weather, Mini Club Disco will be held at the Salon instead of outdoor Grand Arena.'

Normaal gesproken leest niemand zulke mededelingen in de lift van het zonvakantiehotel. Maar het was niet zo zonnig, die vakantie. En op een gegeven moment kun je je verveling niet meer wegeten of -drinken, hoe all-inclusive het er ook is. De plaatselijke winkeliers waren best gelukkig met het slechte weer. Al die malle toeristen - wij ook - kochten zich scheel aan nepmerkkleding, nazars - die leuke blauwe geluksoogjes, turkish delight en raadselkruidenmengsels voor thuis, op de grill.

Je moet toch íets als het regent en er aan het zwembad geen spelletjes worden gespeeld door het animatieteam, er geen buikdansles is en ook het binnenzwembad te vol is voor aquagym. Ja, ik geef het toe, ik vind dat soort vermaak echt leuk. Heerlijk pretentieloos lol trappen. Een beetje internetten ging ook niet, want in de lobby werd alle wifi opgebruikt door gamende pubers. Die kookcursus kwam als geroepen!

Dochter en ik stonden paraat om als slimste meisjes van de klas iets subliems op tafel te zetten. Maar helaas: we mochten alleen maar kíjken naar de koks, terwijl de mevrouw van guest relations alles vertaalde. Een lief klein Turks huiselijk gerechtje kregen we te zien en te proeven: Tavuc guvec. Dat gaan we thuis namaken, omdat het lekker, simpel, gezond en goedkoop is. Goedkoop kan geen kwaad, want zo'n bewolkte zonvakantie kost bakken vol met geld.

Snijd de kip in kleine stukjes en bak die in wat zonnebloemolie op hoog vuur. Als de kip licht kleurt, voeg je ui, paprika en knoflook toe. Bak dit een paar minuutjes tot het licht gaart. Voeg dan tomaten, de helft van de boter, bouillon en zout en peper toe en bak nog even. Verdeel het over vier ovenvaste schaaltjes (de guveccen) en doe de resterende boter en de kaas erover. Zet de bakjes 10 minuten in een oven van 200 graden, zodat de kaas er lekker doorheensmelt. Strooi de peterselie erover en eet met brood. In plaats van kip kun je ook lamsfilet nemen: doe er dan een beetje witte wijn bij in plaats van bouillon.

Ingrediënten

300 g kip

150 gram gesnipperde uien

20 g geperste knoflook

300 gram gesnipperde paprika

150 gram gesneden tomaat

30 g boter

zout, peper

100 cc kippenbouillon

150 gram geraspte kaas

gehakte peterselie

beetje olie

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden