Regeltjes

Betrouwbare Mannetjes Simon Hendriksen en Melle Runderkamp staan u met geruststellende raad bij tijdens de zware vakantieweken.

SIMON HENDRIKSEN EN MELLE RUNDERKAMP

Hans Teeuwen heeft een boete gekregen! Voor roken! De bedrijfstelefoon stond roodgloeiend. Wat vonden wij daar eigenlijk van? Want het is toch exemplarisch, deze betutteling? Alles wat er mis is met Nederland! Wat een kutland.

Het mag dan voor sommigen niet helemaal duidelijk zijn: wij hebben vakantie. Even een paar weken geen meningen voor de Betrouwbare Mannetjes. En eigenlijk waren we van plan dat hele Zomergasten voorlopig links te laten liggen. Gewoon, eerst de microblogger zijn werk laten doen en bij thuiskomst zelf maar eens kijken wat u dit jaar van de presentator had moeten vinden.

Maar dit herkenden we wel. Van de week hadden wij hier op de glamping onze gitaren uit de koffer getrokken. Vrouw en kinderen lagen er na een niet geheel vlekkeloos verlopen gezamenlijk diner vroeg in en dus was het kampvuurtje aan en deden we een ouderwetse, meerstemmige Hotel California. Halverwege de gefloten gitaarsolo werden we onderbroken. We moesten stoppen. Het vuurtje was verboden en (meerstemmig) zingen na 20.00 uur kennelijk ook. De glampcommandant wees ons fijntjes op het reglement. Mocht niet. Tegen de regels.

Het is een veelgehoorde klacht: hitteplannen, potvisprotocollen, een degelijke infrastructuur, alles moet maar voor ons worden geregeld. Nergens nog ruimte voor individuele vrijheid, initiatief of interpretatie. Nederland regeltjesland. En als er een moment is waarop u geen behoefte heeft aan verboden en voorschriften, dan is het wel tijdens uw vakantie. Het hele jaar lopen we al in de pas, juist nu zouden we graag even aan alle geboden willen ontsnappen. Maar wat doet u? U zoekt het juist op. Geen plek met zo'n hoge dichtheid aan verbodsbordjes en richtlijnen als een camping. Toegang naar het zwembad uitsluitend via het voetenbad na de verplichte douche, niet op het terrazzo barbecueën, in de voortent alleen een doorgroeimat. U zou er bijkans gek van worden.

Toch heeft u het nodig. Natuurlijk moet de boel in goede banen worden geleid, maar daar is het ons niet om te doen. Nee, niemand houdt van regeltjes. En daar kunt u het dus altijd over hebben. Zowel bij het eerste gesprek met uw tijdelijke zomerbuurman als op dinsdagen tussen 7 en 10 in de rij bij het gemeentelijk loket. Met klagen over regeltjes maakt u een goede sier. Het is met afstand de veiligste manier om uw onafhankelijkheid te onderstrepen.

Regeltjes zijn de WD-40 van de communicatie.

Als iedereen maar zelf mocht bepalen welke ondergrond hij in zijn voortent mag leggen, dan zaten we gauw zonder gespreksstof. Dus spui vooral uw gal over het rookverbod, dat pornofilter waar een vriend van u zo tegen is en het gebrek aan blote billen vanmiddag op de gracht. Sterker, als het aan ons lag, werd het verplicht.

Veel plezier van uw zomer!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden