Regels voor medicijnen via internet ‘hard nodig’

De veiligheid van patiënten die medicijnen bestellen via internet, moet veel beter worden gewaarborgd. Nu medicijnensites zijn gaan werken met (anonieme) buitenlandse artsen en apothekers, is dringend Europese regelgeving nodig over internetfarmacie....

Dit zeggen europarlementariërs Jules Maaten (VVD) en Ria Oomen (CDA) in reactie op publicaties in de Volkskrant. Daaruit blijkt dat buitenlandse artsen en apotheken die online Nederlandse patiënten bedienen medisch ontoelaatbaar handelen, maar daar door de Nederlandse Inspectie niet op kunnen worden aangesproken. Maaten heeft de Europese Commissie gevraagd toezicht te regelen.

De geneesmiddelensite dokteronline.com, waar de Volkskrant moeiteloos lorazepam bestelde, dat onder de Opiumwet valt, heeft vrijdag alle Opiumwet-medicijnen van de bestellijst gehaald. De Inspectie doet onderzoek naar de site.

Sites hebben voor het buitenland gekozen omdat online-artsconsulten vanaf volgende maand in Nederland verboden zijn. Dat verbod kwam tot stand op voorstel van CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer was VVD-politica Heleen Dupuis fel gekant tegen het voorstel dat mede door haar partijgenoot Edith Schippers was ingediend. ‘Er is met ons nooit over overlegd’, zegt ze. Ze noemt het voorstel ‘superpaternalistisch’ en zegt dat het een illusie is te denken dat patiënten zich door een Nederlands verbod laten weerhouden van internetbestellingen.

Dupuis wees toen al op het risico dat sites naar het buitenland zouden gaan om zich aan het Nederlandse toezicht te onttrekken. ‘Toch jammer dat ik gelijk heb gekregen’, zegt ze nu.

Schippers meent dat het nodig is een signaal af te geven dat online-consulten kwalitatief onder de maat zijn. ‘Nu worden die consulten vergoed door de verzekeraar, waarmee je als overheid een stempel afgeeft dat het deugt.’

CDA-europarlementariër Oomen vindt dat de juridische positie van zorgverleners en patiënten duidelijker moet worden. Het ministerie van Volksgezondheid wil niet reageren op vragen over lacunes in de Europese wetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden