Regels voor bezit van wapens in EU aangescherpt

Compromis met veel uitzonderingen

Wapenbezit in Europa wordt moeilijker gemaakt om terreuraanslagen en misdaden te voorkomen. Het compromis dat de lidstaten vrijdag bereikten is echter na een zeer intensieve lobby afgezwakt door talloze uitzonderingen voor jagers, sportschutters en verzamelaars. Uit boosheid daarover stemde Luxemburg tegen.

Beeld anp

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) sprak na afloop van het overleg met zijn EU-collega's over een 'eerlijk en goed evenwicht' tussen de veiligheid van de burger en de vrije handel in wapens en onderdelen daarvan. Hij benadrukte de culturele verschillen tussen de lidstaten met betrekking tot het bezitten en gebruiken van wapens. Polen en Tsjechiƫ stemden tegen het akkoord omdat het te ver zou gaan. De tegenstemmen konden het voorstel niet blokkeren.

Na de aanslagen in Parijs en Brussel beloofden de lidstaten een snelle afhandeling van de reeds op tafel liggende voorstellen om de wapenverkoop aan burgers aan banden te leggen. De weerstand bleek echter enorm: Nederland werd als EU-voorzitter afgelopen maanden belaagd door landen en lobbyclubs die per se een uitzondering wilden op de nieuwe scherpere regels.

Zo besloten de ministers tot een verbod op het bezit van semi-automatische wapens voor burgers, maar landen mogen sommige groepen daarvan uitzonderen. Onder meer Zwitserland (geen EU-land, wel deelnemer aan de onderhandelingen) eiste dat militairen die afzwaaien hun wapen mogen behouden. Andere uitzonderingen kunnen gelden voor jagers, sportschutters en wapenverzamelaars.

De Europese Commissie, die een algemeen verbod had voorgesteld, toonde zich teleurgesteld. 'Je hebt toch geen semi-automatisch wapen nodig om een eend te schieten?', reageerde een betrokken ambtenaar. De Commissie vreest dat het Europees Parlement het compromis nog verder zal afzwakken.

Naast beperkingen bij de verkoop van wapens en onderdelen worden ook de regels voor het deactiveren van wapens aangescherpt. Het komt nu te vaak voor dat onklaar gemaakte wapens weer als gebruiksklaar opduiken. De dader van de mislukte aanslag op de Thalys had een (niet goed) gereactiveerde kalasjnikov bij zich. Verder moet het moeilijker worden alarm-, start- en namaakpistolen om te bouwen tot echte vuurwapens. Een van de daders van de aanslag op Charlie Hebdo gebruikte een aangepast 'filmpistool' uit Slowakije.

De ministers kwamen verder overeen dat de nationale veiligheidsdiensten alle informatie over terreurdreigingen en jihadstrijders gaan delen. Volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat om een verplichting. Naast de 28 EU-landen doen ook Noorwegen en Zwitserland mee.

De informatie-uitwisseling loopt via de antiterreurcel bij Europol. De data zijn dag en nacht beschikbaar voor de deelnemende landen. Ook komt er een vrijwel permanent overleg tussen vertegenwoordigers van de geheime diensten. Bij terreuraanslagen in het verleden bleek steeds dat relevante informatie over de daders beschikbaar was in verschillende landen, maar niet gedeeld werd vanwege onderling wantrouwen. De nieuwe afspraak moet daar een eind aan maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.