Regels om overboord te gooien

Een dappere poging om regelzucht inzichtelijk te maken.

JEUGDTHEATER


Niet huppelen! door Raaijmakers & Geerlings. Vanaf 5 jaar


11/1, De Krakeling, Amsterdam Tournee t/m 13/4. stipproducties.nl en bontehond.net


Van een regel komt een regel. Want als je een uitzondering op de regel maakt moet je weer vastleggen wie wanneer daarvoor in aanmerking komt. En wat doe je met nieuwkomers die niet in hokjes passen? Voor je het weet, heb je een oerwoud aan regels. En zo ontstaat bureaucratie. Ambtenaren, politici en bestuurders kunnen erover meepraten, alsook burgers en buitenlui.


In Niet Huppelen! proberen theatermakers René Geerlings en Job Raaijmakers de regelzucht in Nederland inzichtelijk te maken voor jonge kinderen vanaf 5 jaar. Een dappere poging, want achter regelgeving gaan pittige kwesties schuil over inmenging, privacy, macht(smisbruik), uitsluiting, vrijheid, rechtsgang en polderdrang. Die stippen ze aan zonder zwaar op de hand te worden.


Niet vreemd dus dat de achterwand in de voorstelling Niet huppelen! - waarin natuurlijk kilometers lang wordt gehuppeld - bestaat uit een grote luchtfoto van keurig verdeelde polderweilandjes met bijeengeklitte huisjes. Op de voorgrond een strak groen tuintje. Hier huppelen twee gerokte buurmannen vrolijk om elkaar heen. Als ze last van elkaar hebben, lossen ze dat op door een mondelinge afspraak te bezegelen met een handdruk (de Schots uitziende Raaijmakers) of een drieklapskus (de Oost-Europees geklede Geerlings met kwastjes aan zijn kuiten). Dan huppelt er zonder afspraak een rozekleurig vrouwmens (Willemijn Zevenhuizen) door hun territorium. Ze kleedt zich anders, gedraagt zich vreemd en stelt rare eisen.


Even zijn de heren van slag, maar ook gefascineerd. Al snel proberen ze de vreemdeling met haar curieuze gedrag via pantomime de ongeschreven regels in te prenten én op te dringen. Maar van een regel komt een regel en er ontstaat volop onenigheid, die weer met regels wordt bestreden. Zo staat het tuintje alras vol met bizarre verbodsborden. En dreigt een dictatuur.


Dat klinkt heftig, ware het niet dat het drietal, in regie van Gienke Deuten, er allerlei slapstick, onderkoelde humor en toneel-in-toneel doorheen weeft, tegen een vrolijk klankdecor van hoorspelgeluiden en muzakjes. Wel is het allemaal wat veel en komt het geforceerde eind als een coup de théâtre uit de lucht vallen.


Zo extreem grappig als de vorige succesvoorstelling van Raaijmakers & Geerlings, Aap & Beer (Gouden Krekel 2012), wordt Niet Huppelen! niet. Die had slechts het alfabet als inhoud - van de a kwam de b - maar was geniaal in vorm. Die laatste verdient bij Niet Huppelen! nog een paar puntjes op de i. De i van regelgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden