Regels keuringen vaak geschonden

Keuringsartsen van arbodiensten, medisch adviseurs, verzekeraars en werkgevers lappen regelmatig de Wet Medische Keuringen (WMK) aan hun laars. Sollicitanten krijgen zonder medische noodzaak bij aanstellingskeuringen vragen over hun gezondheid, sollicitatieformulieren blijken vragen over medische onderwerpen te bevatten en arbodiensten geven soms vertrouwelijke medische dossiers door aan werkgevers....

Van onze verslaggever

Het zijn enkele van vele klachten uit de jaarlijkse rapportage van de helpdesk Gezondheid, Werk en Verzekeringen. Vorig jaar klopten ruim zesduizend mensen met vragen of klachten aan bij deze telefonische hulplijn. De helpdesk is een van de activiteiten van het Breed Platform Verzekerden en Werk, een samenwerking van patiënten- en consumentenorganisaties.

Verzekeraars blijken soepel om te gaan met de WMK en de afspraken over erfelijkheidsonderzoek. Bij het afsluiten van collectieve verzekeringen vragen sommige verzekeraars aan werkgevers te verklaren dat alle werknemers gezond zijn. Andere verzekeraars stellen vragen over familieleden om erachter te komen of aanvragers van verzekeringen belast zijn met een erfelijke aandoening.

De helpdesk constateert dat veel werknemers en verzekerden vaak zelf niet precies op de hoogte zijn van de wettelijke afspraken en daardoor niet goed weten waar ze de grens moeten trekken. Door te veel informatie te verstrekken, kunnen ze zichzelf tekort doen. Ook kreeg het platform veel klachten over WAO-keuringen en -herbeoordelingen, en over de uitvoeringsinstellingen als GAK, Cadans en Uszo.

Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) ziet in de rapportage aanleiding om te pleiten voor aanhoudende aandacht voor de positie van de cliënt. De branche-organisatie van arbodiensten wijst er op dat 320 klachten niet veel is, op een totaal van 6 miljoen werknemers die onder deze diensten vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden