Regeling tussen IMF en Antillen nabij

De Nederlandse Antillen hopen nog voor de zomer een regeling te kunnen treffen met het IMF over sanering van de overheidsfinanciën....

De Nederlandse Kamervoorzitter J. van Nieuwenhoven sprak over een 'doorbraak' en een 'vrij grote klus die de Antillen in korte tijd hebben geklaard'. Pourier zei te verwachten dat de Antillen binnen twee tot drie jaar sluitende begrotingen hebben. Dit jaar is er nog een tekort van 225 miljoen Antilliaanse gulden (315 miljoen gulden). 'Maar we komen van 650 miljoen', aldus Pourier.

Indien het IMF met de plannen akkoord gaat, zal Nederland nog dit jaar 150 miljoen steun overmaken.

Pourier heeft de Nederlandse delegatie 50 miljoen extra gevraagd om werkgelegenheidsprojecten op te zetten. Volgens berekeningen van het IMF is dat geld nodig voor 500 banen. 'We hebben drastisch moeten bezuinigen. We moeten nog een lange weg naar economisch herstel gaan. Maar in de tussentijd moeten we de mensen perspectief bieden en hier kunnen houden. Het is een cruciale fase in de opbouw van de economie en we hopen dat Nederland wil helpen.'

Volgens Pourier zijn er harde afspraken gemaakt om voor de zomer tot het gewenste resultaat te komen. De afspraken liggen vast in protocollen, waaraan ook nieuwe regeringen zich verplichten.

Inmiddels is al overgegaan tot sanering van de overheid zelf. Tot voor kort ging 70 procent van de belastinginkomsten op aan salarissen van ambtenaren. Dat is teruggedrongen naar 45 procent.

De meest recente afspraak in de negen partijen tellende regering betreft een bezuiniging van 75 miljoen gulden op de gezondheidszorg. Een van de gevolgen is dat straks ook de armere Antilliaan, voor wie zorg gratis is, een eigen bijdrage moet betalen. Tegelijkertijd wil Pourier opnieuw investeren in de zorg, om te voorkomen dat zieken voor een behandeling naar het buitenland moeten uitwijken.

'Jarenlange verwaarlozing' heeft volgens Pourier Antilliaanse jongeren op zowel de Antillen als in Nederland in de problemen gebracht. Tien tot twintig jaar zei hij nodig te hebben om het fenomeen probleemjongeren uit te bannen. 'We moeten bewerkstelligen dat ze niet meer naar Nederland gaan of dat ze terugkomen. We willen ze allemaal terug. Straks moeten wij mensen uit het buitenland importeren, omdat er niemand meer is om in de hotelsector te werken.'

Van Nieuwenhoven prees de openhartigheid van de gesprekken. Pourier toonde zich vooral optimistisch, ook over de Antilliaanse plannen de drugsproblematiek aan te pakken en het aantal eenoudergezinnen terug te dringen. 'In anderhalf jaar tijd hebben we veel voor elkaar gekregen. Deze regering heeft lef getoond, maar we moeten vertrouwen zien te winnen. Een Antilliaans gezegde luidt: het vertrouwen komt te paard en gaat te schildpad weg', aldus Pourier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden