Regeling gevraagd tegen ontslag jonge gediplomeerden Nu'91 verlangt planning verpleeg-opleidingen

Nu'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, wil dat minister Borst van Volksgezondheid een landelijke beroepsplanning opzet voor de verpleging, om te voorkomen dat veel pas gediplomeerde verpleegkundigen worden ontslagen....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

UTRECHT

Volgens Nu'91 worden te veel mensen de dupe van 'het natte-vingerwerk' waarmee zorginstellingen leerlingen aannemen. Na het afstuderen is er voor deze verpleegkundigen en verplegenden vaak geen werk meer. Nu'91 noemt dit onaanvaardbaar. Leden van de vakvereniging hebben daarom besloten tot de oprichting van de LIO, de Leerlingen in Opstand.

Het lukraak opleiden van verpleegkundigen en verplegenden is de belangrijkste oorzaak van de problemen, zegt Nu'91. Het moet mogelijk zijn om te berekenen hoeveel verpleegkundigen er jaarlijks nodig zijn en daarmee bij de opleidingen rekening te houden.

Dezer dagen worden weer tientallen zojuist gediplomeerde leerling-verpleegkundigen ontslagen. Het betreft vooral leerlingen die in 1991 werden geworven met de speciale campagne 'Wie zorgt die leeft'. De ziekenhuizen zeggen geen geld te hebben om hen als gediplomeerden in vaste dienst te nemen.

Nu'91, waarin twintigduizend verpleegkundigen en verplegenden zich hebben verenigd, wil een eind maken aan deze gang van zaken, samen met de LIO. In een petitie wordt minister Borst vandaag gevraagd maatregelen te nemen.

De Nederlandse Zorgfederatie (NZF), de koepelorganisatie van de zorginstellingen, voelt niets voor een landelijke beroepsplanning, maar wil wel werken aan een regeling op regionaal niveau.

Sinds 1991 heeft de stichting Arbeidsmarkt-, Werkgelegenheids- en Opleidingsfonds Ziekenhuiswezen (AWOZ) miljoenen guldens gestoken in de bevordering van de werkgelegenheid in de zorgsector en de verbetering van het imago. In het kader daarvan werd een campagne opgezet om schoolverlaters enthousiast te maken voor de verpleging. Nu'91 verzette zich toen al tegen de 'ongenuanceerde' campagne.

De Nederlandse Zorgfederatie (de werkgeverskoepel) heeft geen cijfers over de resultaten van de wervingscampagne. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen voeren een eigen personeelsbeleid en regelen al dan niet in regionaal verband zelfstandig de opleidingen. Om die reden kan de NZF ook niet zeggen of er nu een ontslaggolf is.

Nu'91 beschikt evenmin over een volledig overzicht. De vakvereniging heeft slechts een lijstje met de namen van negen ziekenhuizen, waar in totaal ongeveer honderd leerlingen worden ontslagen. 'Een duidelijke aanwijzing van wat er aan de hand is'.

Volgens Nu'91 worden de groepen bijna-gediplomeerde verpleegkundigen en verplegenden vooral ontslagen om de financiële problemen in de instellingen op te lossen. Personeelskosten drukken zwaar op de budgetten en het is goedkoper te werken met leerlingen dan met gediplomeerden.

Nu'91 vindt het onverdraaglijk dat er miljoenen worden geïnvesteerd om het imago van de zorgsector te verbeteren, terwijl tegelijkertijd niet de belofte wordt nagekomen dat leerlingen na hun opleiding een vaste baan krijgen.

De organisatie noemt het een schande dat pas gediplomeerden op straat worden gezet en dat nieuwe leerlingen met dezelfde mooie beloftes weer worden binnengehaald. 'Miljoenen guldens aan opleidingskosten worden teniet gedaan en er is meer dan ooit sprake van vergaande demotivatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.