Regeling achterstandskinderen aangepast

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs vereenvoudigt de regels voor de steun aan basisscholen met veel achterstandskinderen. De regeling, die halverwege vorig jaar van kracht werd, is veel te ingewikkeld.

Dat heeft een woordvoerder van de bewindsvrouw woensdag gezegd. De huidige regels blijken zo gecompliceerd, dat veel scholen fouten maken. Het ministerie van Onderwijs gaat daarom van duizend basisscholen controleren, of zij wel de juiste gevens hebben aangeleverd.

De zegsman benadrukt dat de fouten niet betekenen dat er minder geld naar de basisscholen gaat. Volgens hem hebben sommige scholen te veel steun ontvangen en andere te weinig. Volgens hem is het nog niet bekend hoe de nieuwe regeling zal worden aangepast.

Opleidingsniveau ouders

In totaal ontvangen 2500 scholen extra geld voor achterstandsleerlingen. In de oude 'gewichtenregeling' ging dat op basis van de afkomst van de kinderen. In de nieuwe regeling bepaalt het opleidingsniveau van de ouders hoeveel geld een school krijgt om leerlingen met een achterstand bij te spijkeren.

In de praktijk blijkt dat scholen slecht zicht hebben op de diploma's van de ouders. De vaders en moeders moeten zelf een formulier ondertekenen waarop zij aangeven welke diploma's zij hebben behaald. Maar analfabete ouders laten dat vaak na. Anderen schamen zich voor hun lage opleiding en geven daarom een te hoge opleiding op. Ook is niet altijd duidelijk wat een buitenlands diploma waard is in Nederland. De vakbonden in het onderwijs waarschuwden eerder al voor problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden