'Regeldruk niet lager, maar miljoenen hoger'

De regeldruk bij de nieuwe wet over kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg gaat niet omlaag, maar juist flink omhoog. Deze wet, waar de Eerste Kamer zich nog over moet buigen, moet daarom opnieuw bekeken worden. Dat schrijft het Adviescollege Toetsing Regeldruk (Actal) in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanvankelijk werd gedacht dat het plan voor een structurele daling van de regeldruk zou zorgen. Maar nieuw onderzoek laat zien dat de regeldruk voor zorgaanbieders en mensen in het eerste jaar met maar liefst 16 miljoen euro toeneemt. In de daarop volgende jaren is de structurele toename 10 miljoen euro.

Het kabinet moet daarom opnieuw naar de 'proportionaliteit van de verplichtingen en de uitvoerbaarheid' kijken, adviseert Actal. Vooral voor kleine zorgaanbieders heeft de wet ingrijpende gevolgen.

De wet is vier jaar geleden ingediend om de kwaliteit van zorg in de regeling van behandeling van klachten en geschillen te verbeteren. Met de nieuwe wet moet er een nieuw openbaar register van alle zorgaanbieders in Nederland komen. Dit register komt naast bestaande registers, zoals het Handelsregister en het BIG-register voor artsen. Omdat daarin al veel zorgaanbieders zijn opgenomen, adviseert Actal dit nieuwe register met gegevens uit de bestaande registers te vullen.

De Tweede Kamer was al akkoord met de nieuwe wet, in januari buigt de Eerste Kamer zich er over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden