Regeldrift zit hulpverlener bij ramp in de weg

Het werk van hulpverleners kan bij rampen of crises worden bemoeilijkt door regeldrift van de overheid, omdat er te veel protocollen worden opgesteld. Die regels werken belemmerend omdat in geval van nood niet alles volgens het boekje kan worden afgehandeld. Dat staat in een onderzoek van de Politieacademie, het Instituut Fysieke Veiligheid en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, dat dinsdag wordt gepresenteerd.

redactie
Studenten van de Politieacedemie nemen deel aan een oefening in een leegstaand woonblok in Leidschendam Beeld ANP
Studenten van de Politieacedemie nemen deel aan een oefening in een leegstaand woonblok in LeidschendamBeeld ANP

Volgens de studie 'Lessen uit crises en mini-crises 2012', dat in handen is van dagblad Trouw, heerst er bij de overheid een 'risicoregelreflex'. Dat kan hulpverleners juist in de weg zitten, omdat noodgevallen vaak niet volgens vaste scenario's verlopen.

'Gezond verstand is erg belangrijk, vertrouwen in de hulpverlener en diensten is belangrijk, en niet of alle regels die na de vorige crisis op papier zijn gezet, wel worden nageleefd', aldus lector crisisbeheersing aan de Politieacademie Menno van Duin in Trouw. Volgens hem zijn lang niet alle gevallen in protocolen te vangen. 'Sommige crises komen maar zelden voor, zoals de gestrande walvis 'Johannes', maar moet er dan toch weer een nieuw protocol komen? Wat je zelden doet, doe je zelden goed. Als een trein ontspoort hebben hulpverleners wel iets anders aan hun hoofd dan na te gaan of ze wel precies volgens het protocol de slachtoffers registreren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden