Regeert Dijsselbloem als enige gewoon door?

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Nu het kabinet de demissionaire status heeft valt er voor de ministers - zelfs die op zorg - blijkbaar weinig meer te doen. De winnaars van de verkiezingen houden zich daarom bezig met het gezelschapsspel van de formatie. De ministers van de grote verliezer houden zich bezig met wonden likken en stoken binnen de eigen achterban of, zoals Plasterk het zelf wel zal zien, het ontwikkelen van een nieuwe visie op de sociaal-democratie.

Slechts één minister doet net of zijn neus bloedt en gaat actief door met beleid maken, zij het niet voor Nederland maar voor heel Europa.

Dinsdag lanceerde hij in Brussel een voorstel voor een lagere btw op digitale informatie, nadat hij twee dagen eerder voorstelde een Europees alternatief voor het IMF te creëren. Hij bruuskeerde en passant de Zuid-Europeanen met de opmerking dat EU-burgers niet al hun geld aan 'Schnaps und Frauen' mogen uitgeven en daarna om bijstand vragen. Voorlopig wil Dijsselbloem van geen wijken weten. Daar verandert een bomdreiging zelfs niets aan. Ook als Pieter Omtzigt van het CDA direct in Den Haag op de schatkist past, wil Dijsselbloem de rest van het jaar voorzitter van de Eurogroep blijven.

Jeroen Dijsselbloem in Brussel. Beeld epa
Jeroen Dijsselbloem in Brussel.Beeld epa

Er is geen regel die dat verbiedt. De Eurogroep is een achterkamertjesberaad en kent zijn eigen ballotage zolang er maar consensus is. Bovendien is het voor tegenkandidaten niet heel attractief om in het Griekse wespennest te duiken. Deze zomer wachten zware onderhandelingen over verlenging van de steun aan Griekenland.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft geen zin meer om samen met de EU en de ECB op te trekken en kredietsteun aan Griekenland te geven. Het IMF vindt dat een bodemloze put. Het is beter een deel van de oude leningen kwijt te schelden. Veel belangrijker is waarschijnlijk dat een groeiend aantal IMF-leden zich eraan ergert dat al vijf jaar het leeuwendeel van de IMF-kredieten aan Europese landen - in het bijzonder aan Griekenland - wordt verleend, terwijl er nog veel armere plekken op de aardbol zijn.

Dijsselbloem, die steun van het IMF altijd een voorwaarde heeft genoemd voor de Griekse redding, lijkt nu van de in Athene zo gehate trojka (ECB, EU en IMF) af te willen.

In een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung stelde hij voor het in 2011 opgerichte Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), waarvan hij zelf de voorzitter is, tot een Europees IMF te bombarderen. Dat heeft voldoende kapitaal (80 miljard eigen vermogen en 500 miljard leenvermogen) en kennis om de rol van het IMF in Europa over te nemen.

Zijn voorstel in een Duitse krant zal ongetwijfeld de steun hebben van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die sowieso niets van schuldkwijtschelding moet weten en al helemaal niet nu er verkiezingen in eigen land in aantocht zijn.

Dijsselbloem gaat door, terwijl de VVD-ministers formeren en de andere PvdA-ministers panieken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden