Referendum

De Eurotop van Göteborg is weer voorbij. Meer dan 500 mensen zijn gearresteerd, 80 mensen gewond en verschillende demonstranten zijn gedeporteerd, onder wie een aantal Nederlanders....

Van de aangehouden demonstranten hebben er 742 een schadevergoeding ontvangen vanwege hun onrechtmatige arrestatie. Maar ondertussen was het hen wel onmogelijk gemaakt om kritiek te uiten op het beleid van de EU.

Op Europese topconferenties komen de regeringsleiders van de lidstaten bij elkaar om binnenskamers het beleid te bepalen. Hier worden achter gesloten deuren verstrekkende besluiten genomen, over landbouwbeleid, handelsbeleid, de EMU en over de uitbreiding van de EU met nieuwe landen.

Maar weinig burgers weten wat er op de agenda staat, laat staan wat wordt besloten. Als een referendum wordt gehouden, bijvoorbeeld in Denemarken over de EMU of in Ierland over de uitbreiding, stemt de bevolking steevast tegen de gemaakte afspraken. In Denemarken is daarom een tweede referendum gehouden waarin een krappe meerderheid voor de EMU stemde. Ierland stemde onlangs tegen de uitbreiding van de EU. De Ierse premier is naar huis gezonden met de boodschap om snel weer een referendum te organiseren, waarbij deze keer wel een 'goede' uitslag moet worden gehaald.

Bij Europese regeringsleiders bestaat kennelijk geen enkele twijfel over het door hen gevoerde beleid. Bijstelling van dit beleid door een referendum lijkt al helemaal niet aan de orde. In Nederland is nog nooit een referendum gehouden, en over een aantal belangrijke zaken zoals de Europese Monetaire Unie of de uitbreiding is hier nog nauwelijks discussie gevoerd. De belangstelling voor Europa is mede daarom in Nederland uiterst klein: bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement nam slechts 33 procent van de Nederlandse kiezers de moeite om naar de stembus te gaan.

Als de bevolking niet meer serieus wordt genomen bij uitspraken over referenda, als demonstranten steevast wordt gearresteerd, geslagen en nu zelfs beschoten als ze hun bezorgdheid uiten over het EU-beleid, wanneer wordt de kritiek van de burgers op de EU dan wel gehoord?

Over enkele jaren zal Nederland voorzitter zijn van de Europese Unie. Ook dan zullen duizenden mensen uit Nederland en andere landen de straat opgaan om te demonstreren tegen deze Europese Unie.

Is de Nederlandse regering dan ook bereid om de Europese machthebbers met vuurwapengeweld te verdedigen of kiest men ervoor om wel te gaan luisteren naar wat burgers te vertellen hebben?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden