Referendum over lot Chavez op 15 augustus

De datum voor het referendum over de afzetting van de Venezolaanse president Hugo Chavez is vastgesteld op 15 augustus. Dat maakte de vice-voorzitter van de Nationale Verkiezingscommissie Ezequiel Zamora dinsdag bekend....

ANP

Het besluit is een overwinning voor de oppositie, die hoopt de linkse regering-Chavez uit het zadel te kunnen wippen. Als de Venezolanen Chavez op 15 augustus wegstemmen, moeten binnen dertig dagen verkiezingen worden gehouden.

Chavez gaat op 19 augustus het vierde jaar van zijn ambtstermijn in. Had de volksraadpleging na die datum plaatsgevonden, zoals de regering wilde, dan had volgens de grondwet Chavez' vice-president het roer over moeten nemen tot de volgende presidentsverkiezingen in december 2006.

De positie van Chavez staat al enkele jaren ter discussie. Tegenstanders verwijten de linkse populist een autoritair en grillig beleid. De oppositie diende eerder dit jaar 3,4 miljoen handtekeningen in voor een referendum over het politieke lot van van Chavez.

Daarvan accepteerde de Nationale Verkiezingscommissie aanvankelijk echter slechts 1,8 miljoen. De grens voor het mogen houden van een volksraadpleging ligt bij 2,44 miljoen handtekeningen, ofwel 20 procent van het electoraat. Na interventie door het Hooggerechtshof werden honderdduizenden handtekeningen alsnog geldig verklaard, net genoeg om het referendum te laten doorgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden