Referendum Ivoorkust over nieuwe grondwet begint chaotisch

Een referendum over een nieuwe grondwet die de terugkeer naar de democratie in Ivoorkust mogelijk moet maken is gisteren chaotisch begonnen....

ReutersAFP en AP

Gueï greep in december de macht, de eerste militaire staatsgreep in Ivoorkust. Hij beschuldigde de afgezette president Henri Konan Bédié ervan etnische verdeeldheid in het land aan te wakkeren. Bédié wilde in naam van de ivoirité politici die waren geïmmigreerd buitensluiten.

Het ging vooral om de populaire oud-premier Alassane Ouattara, wiens familie uit het buurland Burkina Faso zou stammen. Ouatara had tijdens zijn internationale carrière bij het IMF ook een Burkinees paspoort.

Gueï kwam, ondanks zijn motivatie voor zijn coup, net als Bédié met de ivoirité op de proppen. Weer lijkt dit vooral gericht tegen Ouatara. De voorstellen tot grondwetswijziging waarover de Ivorianen zich nu mogen uitspreken werden op het laatst nog aangepast. Nu moeten presidentiële kandidaten kunnen aantonen dat hun beide ouders (was in een eerder voorstel één) Ivoriaans staatsburger waren. Een tweede clausule verbiedt kandidatuur van eenieder die ooit een andere nationaliteit heeft gebruikt.

Ouatara heeft zijn aanhangers toch geadviseerd vóór de grondwetswijziging te stemmen. Hij meent dat hij kan aantonen dat hij aan de nieuwe voorwaarden voldoet. Ook de andere partijen hebben zich achter het voorstel geschaard, vooral omdat zij de terugkeer naar de democratie niet willen vertragen. In september moet een president worden gekozen, in oktober een parlement.

Gueï heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar niemand in Ivoorkust twijfelt eraan dat hij dat na het referendum zal doen.

De belangrijkste moslimgroepring in het islamistische noorden van het land en ook tradtionele leiders uit het noorden hebben hun zorg uitgesproken over de nieuwe grondwet, die de vele immigranten dicrimineert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden