Referendum is doorbraak in crisis Venezuela

De regering van president Hugo Chávez en de oppositie in Venezuela hebben een akkoord getekend voor het houden van een referendum over het aanblijven van Chávez....

Van onze correspondente Ineke Holtwijk

Het akkoord is een keerpunt in de politieke crisis in Venezuela. Het betekent dat de oppositie afziet van haar plan Chávez met demonstraties en stakingen tot aftreden te dwingen. Volgens een peiling zou 60 procent van de Venezolanen in een referendum tegen de president stemmen.

Als ware het om te onderstrepen dat de problemen in Venezuelea nog verre van voorbij zijn, pleegden onbekenden zaterdagochtend in alle vroegte een bomaanslag in het gebouw waar de onderhandelingen de afgelopen weken zijn gehouden. De bom vernielde een groot deel van het pand in het centrum van Caracas. Er vielen doden noch gewonden.

Wanneer het referendum wordt gehouden, is onduidelijk. De oppositie moet daartoe 2,5 miljoen handtekeningen presenteren. Die verzamelde zij reeds in februari maar volgens Chávez tellen slechts handtekeningen die na 19 augustus zullen zijn ingezameld. Dan heeft hij de helft van zijn presidentiële termijn van zes jaar erop zitten en dat is volgens de grondwet het moment dat er eventueel een referendum kan worden georganiseerd.

Er zijn ook andere 'losse eindjes' aan het akkoord. De Nationale Kiesraad die de handtekeningenlijsten moet controleren en het referendum organiseren is nog niet benoemd. Regering en oppositie strijden over wie daarin mogen zitten. Maar in het nu getekende akkoord van meer dan vier pagina's beloven beide partijen mee te werken aan een snelle afhandeling.

Het akkoord over het referendum werd zaterdag bekendgemaakt door de president van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), César Gaviria, de stille kracht achter het akkoord. De Colombiaan pendelde vijf maanden tussen zijn standplaats Washington en Caracas om de dialoog tussen de partijen gaande te houden.

Het akkoord komt op een symbolisch moment: precies een jaar na de mislukte staatsgreep tegen Chávez. Afgelopen weekeinde werd die herdacht met massale demonstraties voor en tegen de Venezolaanse president. In december begon de oppositie aan een twee maanden durende algemene staking om Chávez tot aftreden te dwingen. Die heeft het land naar schatting zeven miljard dollar en een vloedgolf van faillissementen gekost. De twee belangrijkste stakingsleiders zijn naar het buitenland gevlucht en de oppositie is na deze mislukking hopeloos verdeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden