Referendum EU-verdrag met Oekraïne is op 6 april

Het referendum over het EU-verdrag met Oekraïne wordt op woensdag 6 april 2016 gehouden. Dat heeft de Referendumcommissie donderdag bekendgemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

De commissie moest het referendum binnen zes maanden na goedkeuring uitschrijven en koos voor een datum aan het einde van die termijn. 'Er moet voldoende tijd zijn voor het voeren van een publiek debat. Ook moeten de gemeenten tijd hebben om zich voor te bereiden.' Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het referendum.

De datum kon niet eerder bekend worden gemaakt omdat iemand beroep had aangetekend tegen het referendum. Het beroep werd afgewezen.

(Tekst gaat verder onder foto).

Staatsraad Ton Bijloos, voorzitter Dick Slump en staatsraad Kees Borman voorafgaand aan de rechtszitting over een beroep tegen het besluit van de Kiesraad om een referendum te houden over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Beeld anp
Staatsraad Ton Bijloos, voorzitter Dick Slump en staatsraad Kees Borman voorafgaand aan de rechtszitting over een beroep tegen het besluit van de Kiesraad om een referendum te houden over de Associatieovereenkomst met Oekraïne.Beeld anp

De precieze vraag die kiezers op 6 april moeten beantwoorden, luidt: 'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?'.

Het bepalen van de referendumvraag is een gevoelige kwestie, omdat volgens deskundigen kiezers beïnvloed kunnen worden door de manier waarop de vraag is geformuleerd. Zo leert de ervaring dat respondenten geneigd zijn in te stemmen met de vragensteller. Dat wordt ondervangen door zowel voor als tegen in de vraag te noemen. Volgens de referendumwet moet de vraag altijd beginnen met 'Bent u voor of tegen'.

De rest mag de commissie zelf bepalen. 'Wij hebben gekozen voor een zo helder en kort mogelijke aanduiding die tegelijkertijd zo volledig mogelijk is', aldus de commissie.

Om het debat over het referendum te stimuleren is maximaal 2 miljoen euro aan subsidiegeld beschikbaar. Medio november komt de subsidieregeling online.

De initiatiefnemers van het referendum, verenigd in GeenPeil, leverden 427.939 geldige handtekeningen in, ruim boven de wettelijke drempel van 300 duizend.

De uitslag van het referendum is alleen geldig bij een opkomst van 30 procent.

Geen Peil

Geen Peil haalt genoeg handtekeningen op voor referendum. Lees hier het hele artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden