Referendum donorwet: eerste 10 duizend handtekeningen binnen, race tegen de klok begonnen

Binnen 48 uur is de eerste drempel van 10 duizend handtekeningen voor het verzoek tot het allerlaatste referendum ruimschoots gehaald. Dat bevestigt Bart Nijman, mede-initiatiefnemer en GeenStijl-redacteur, donderdagmiddag aan de Volkskrant. Maar maakt het verzoek enige kans? Het lijkt een race te gaan worden tussen de initiatiefnemers van het referendum en de wet om datzelfde referendum af te schaffen.

Volgens Nijman leent de donorwet zich uitstekend voor een raadgevend referendum: ‘Het is een heel persoonlijk onderwerp dat op iedereen betrekking heeft.’ Beeld ANP

Volgens Nijman leent de donorwet zich uitstekend voor een raadgevend referendum. ‘Het is een heel persoonlijk onderwerp dat op iedereen betrekking heeft’, aldus Nijman. De donorwet regelt dat iedereen voortaan als orgaandonor staat ingeschreven, mensen die dat niet willen moet zich hier apart voor registeren. De wet is een initiatief van D66-Kamerlid Pia Dijkstra en moet voor meer donoren zorgen.

De benodigde handtekeningen waren al vrij snel binnen, zegt Nijman. ‘Maar het is belangrijk dat mensen blijven tekenen. Meer handtekeningen betekent meer e-mailadressen die we kunnen aanschrijven bij de tweede ronde.’ Het voorspoedige resultaat is namelijk geen garantie voor succes. De Kiesraad hanteert de standaardtermijnen en dat betekent dat het echte werk pas over vier weken kan beginnen. Vanaf 3 mei moeten er binnen zes weken 300 duizend handtekeningen worden opgehaald.

Pas als die handtekeningen binnen zijn, kan het referendum er definitief komen. De handtekeningen die tot nu zijn opgehaald, tellen daarbij niet mee. Ook als de 300 duizend eerder wordt gehaald, blijft de termijn staan en worden de handtekeningen niet voor 14 juni geteld. Die deadline kan volgens de Kiesraad zelfs nog opschuiven tot 18 juni. Daarna zijn er nog maximaal twee weken voor het tellen van de handtekeningen.

Hete adem afschaffing referendum

De initiatiefnemers van het referendum voelen ondertussen de hete adem van de wet voor de afschaffing van het raadgevend referendum in hun nek. Dat proces loopt bijna parallel aan de referendumaanvraag. Als de wet om het referendum af te schaffen er snel doorheen komt, is het mogelijk dat het allerlaatste referendum er op het allerlaatste moment niet komt.

Met een meerderheid in de Eerste Kamer wordt begin juni de wet voor het afschaffen van het referendum naar alle waarschijnlijkheid aangenomen. Afhankelijk van hoe snel de wet voor afschaffing daarna in het staatsblad verschijnt, kan het donorreferendum dan alsnog worden tegengehouden. Het maakt dan niet meer uit hoeveel handtekeningen er zijn opgehaald.

Hoe snel de wet tot afschaffing in het staatsblad verschijnt, is een beslissing van het kabinet. ‘De enige invloed die we daarop kunnen hebben is die 300 duizend handtekeningen al voor de stemming in de Eerste Kamer binnenhalen’, zegt Nijman. ‘Daarmee zetten we het kabinet onder druk.’ Het is volgens hem belangrijk dat er een maatschappelijke discussie ontstaat. ‘Hoe meer het gaat leven, hoe kleiner de kans dat het kabinet het referendum voor de finish tegenhoudt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.