Reeks drankcontroles: ruim 1 procent dronk te veel

DRIEBERGEN (ANP) - Bij een reeks alcoholcontroles in het verkeer de afgelopen week bleek 1 procent van de 31.676 gecontroleerde bestuurders te diep in het glaasje te hebben gekeken. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag laten weten.

Tegen 361 mensen werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. De controles vonden in het hele land plaats tussen 16 en 22 februari. Het was de eerste van vijf controleweken die de politie en marechaussee dit jaar houden. Op 217 plaatsen moesten bestuurders blazen. Daar waren 635 medewerkers van politie en marechaussee bij betrokken.

Volgens een woordvoerder van het KLPD ligt het aantal ontdekte drankrijders rond het landelijk gemiddelde. ,,Maar het blijft natuurlijk te veel.'' Reden voor de politie om vijf controleweken te houden is het aantal dodelijke slachtoffers van aan drank gerelateerde verkeersongevallen.

Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat 20 tot 25 procent van de ongevallen met doden (ongeveer tweehonderd slachtoffers) te maken heeft met rijden onder invloed. ,,Als we het rijden onder invloed kunnen terugdringen, gaat dus ook het aantal dodelijke slachtoffers naar beneden,'' aldus de KLPD-zegsman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden