Reductie aantal ambtenaren op koers

De overheid ligt op koers bij het verminderen van het aantal ambtenaren. De doelstelling van het kabinet-Balkenende IV om in 2011 12.800 ambtenaren minder te hebben dan in 2007 lijkt gehaald te worden. Bronnen bevestigen dat er in de afgelopen vier jaar 11.485 voltijdbanen bij de overheid zijn verdwenen. Kanttekening is wel dat er in de tussentijd ook weer 6.000 banen op de ministeries zijn bijgekomen, waarvoor eerdere kabinetten al groen licht gaven. Bij politie en justitie, die niet zijn meegenomen in de meting, zijn 3.900 banen bijgekomen. Defensie moest het eind 2010 met 500 arbeidsplaatsen minder stellen dan bij het begin van de meting eind 2006.

Vanaf 2016 moet de overheid structureel 6,6 miljard euro per jaar minder uitgeven. Daarvan moet 1,8 miljard bij het Rijk, agentschappen en uitvoeringsorganen vandaan komen. Het totaalbedrag moet worden gerealiseerd door te besparen op zowel personeel als materieel. Het aantal banen dat zal verdwijnen, is niet vastgesteld. Daarnaast zullen de afzonderlijke departementen ook nog met bezuinigingsplannen komen. Van Defensie is al bekend dat er 6.000 gedwongen ontslagen zullen vallen.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil bijvoorbeeld dat de meer dan 110 diensten die nu incassotaken uitvoeren, worden gereduceerd tot één, dat de inkoop van schoonmaak- en cateringdiensten wordt gebundeld en dat het aantal ICT-datacenters teruggaat van zo'n 60 naar 4 à 5.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden