Column

Redt Frau Merkel de Deutsche Bank?

Frau Merkel heeft Griekenland niet laten vallen. Zij zal ook Deutsche Bank niet in de steek laten, hoewel ze er nu verstandig het zwijgen toe doet.

Peter de Waard
Angela Merkel Beeld epa
Angela MerkelBeeld epa

Die redding heeft niets met nationalisme te maken noch met nostalgie aan een financiële instelling die het Wirtschaftswunder mogelijk maakte. Als Deutsche Bank omvalt, wacht het mondiale financiële systeem een nog grotere crisis dan toen de Amerikaanse overheid in 2008 weigerde Lehman Brothers te helpen. Deutsche Bank zit tot haar nek in de financiële massavernietigingswapens die derivaten heten. Alleen die gedachte doet de financiële wereld rillen van angst.

Deutsche Bank is een systeembank - too big to fail. Het is een belangrijke handelsbank in eigen land en een van de grootste zakenbanken in de wereld. Die moet worden gered. Maar eigenlijk mag dat niet meer. Sinds 2013 is bepaald dat de aandeelhouders, obligatiehouders en spaarders met meer dan een ton op de rekening voor de redding moeten opdraaien - de zogenoemde bail-in - en niet meer de belastingbetaler. Pas als daar niets meer is te halen, zou de bank de hand kunnen ophouden bij het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM).

Zo ver is het nog niet. Het dreigt wel zover te komen als de Deutsche daadwerkelijk 12,5 miljard euro boete moet betalen voor het handelen in foute hypotheken. De bank heeft maar 5,5 miljard aan voorzieningen om die boete te voldoen. Daarnaast is de Deutsche in nog liefst 3.000 rechtszaken verwikkeld, waaronder valutamanipulatie, het overtreden van Amerikaanse handelsembargo's, darkpool trading, manipulatie van edelmetalen en witwaspraktijken in Rusland. Ook hier kunnen nog reuzeboetes voor worden gegeven.

Als het met de boetes uit de hand loopt, zal de Deutsche aan nieuw geld moeten komen. Dat zou kunnen voor onderdelen te verkopen. Een andere oplossing is de emissie van nieuwe aandelen. Maar die is bij deze koers zeer onaantrekkelijk. En ten slotte zou de Deutsche tot een fusie kunnen worden gedwongen met een andere grote Duitse bank zoals de Commerzbank.

Al deze opties moeten worden onderzocht voordat de regering van Merkel aan staatssteun zal willen denken.

Politiek is een steunoperatie ook bijna niet te verkopen, zeker niet in een verkiezingsjaar. De belastingbetaler draait dan op voor de wandaden van bankiers die daar jaren geleden tientallen miljoen aan bonussen voor hebben gehad. Daarnaast is Duitsland juist het land dat niet wil dat de Italiaanse regering haar banken helpt.

Deutsche Bank verkeert in een negatieve spiraal die het vertrouwen ondermijnt. En zoals bekend is vertrouwen het enige daadwerkelijke bezit van een bank. De nieuwe topman John Cryan heeft gezien het feit dat de koers sinds zijn aantreden is gedaald van 32 naar 10 euro het vertrouwen van de markt vast niet kunnen terugwinnen.

Dat kan alleen Frau Merkel doen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden