Redt deze man Cyprus en Europa?

Nikos Anastasiades is zondag gekozen tot president van Cyprus. Het eiland zit in de diepste recessie in vier decennia.

Met zijn verkiezing zondag tot president van Cyprus maakt Nikos Anastasiades een opvallende comeback. Want de conservatieve politicus werd jaren achtervolgd door zijn steun in 2004 voor het zogenoemde Annan-plan voor de hereniging van het Mediterrane eiland.


Volgens dat plan moesten het Griekse zuiden en het Turkse noorden van Cyprus opgaan in een federale staat. De meerderheid van de Turks-Cyprioten stemde in en Anastasiades pleitte voor, maar 72 procent van de Grieks-Cyprioten stemde in een referendum tegen. Veel kiezers namen Anastasiades destijds zijn steun kwalijk. Hij werd 'landverrader' genoemd; onbekenden gooiden niet lang na het referendum een handgranaat naar zijn huis.


Een populaire krantencolumnist gaf hem in die jaren de bijnaam 'Nasty Nick', omdat hij opvliegend en eigengereid zou zijn. Bij de vorige presidentsverkiezingen, in 2008, durfde Anastasiades zich nog niet kandidaat te stellen. Hij schoof een andere partijfunctionaris naar voren, die het aflegde tegen de communist Demetris Christofias.


Inmiddels heeft Anastasiades zich gedistantieerd van het Annan-plan. Zondag won hij, tot opluchting van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, de presidentsverkiezingen. Anastasiades kreeg 58 procent van de stemmen, tegen 43 procent voor zijn linkse tegenstrever Stavros Malas. De EU en het IMF verwachten dat Anastasiades, meer dan zijn communistische voorganger, bereid zal zijn tot ingrijpende bezuinigingen. De rechtse voorman zelf riep de Cyprioten gisteren op te kiezen voor 'een nieuw tijdperk'.


Nikos Anastasiades (66) is een kettingrokende, zwaar drinkende politieke veteraan die gehecht is aan zijn siësta. Hij zit al 32 jaar in het Cypriotische parlement en leidt sinds zestien jaar de conservatieve partij DISY. Sommige tegenstanders noemen hem 'de Führer', omdat ze vinden dat hij iets weg heeft van Hitler - wat behoorlijk vergezocht is - en vanwege zijn reputatie als een heetgebakerd, enigszins autocratisch politicus. 'De heer Anastasiades heeft een sterke persoonlijkheid', zegt een partijmedewerker. 'Je houdt van hem of je haat hem.'


De conservatieve leider dankt zijn ruimte verkiezingszege grotendeels aan de crisis. Cyprus verkeert in de diepste recessie in vier decennia, de werkloosheid ligt op recordhoogte, de overheid is bijna failliet. Het eiland onderhandelt met de EU en het IMF over miljarden aan noodsteun.


Anastasiades wierp zichzelf op als een sterke leider, die het eiland uit de crisis kan helpen. Hij benadrukte bovendien zijn actieve rol in de Europese Volkspartij, de bundeling van Europese christendemocratische en conservatieve partijen, waartoe ook de CDU van de Duitse bondskanselier Merkel behoort. Merkel gaf hem onlangs haar steun. 'Cyprus staat niet alleen', herhaalde Anastasiades voortdurend in de campagne.


Nu hij president is, staat Anastasiades voor de lastige taak de onderhandelingen met de internationale geldschieters tot een goed einde te brengen en de overheidsfinanciën op orde te brengen. Waarnemers geven hem een redelijke kans. 'Het goede van Anastasiades is dat hij, anders dan vrijwel alle andere politici hier, geen populist is', zegt Hubert Faustmann, hoogleraar internationale betrekkingen in Nicosia. 'Anastasiades durft impopulaire dingen te doen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden