Reder vastgelopen schip betaalt Nieuw-Zeeland 19 miljoen

De Griekse eigenaar van de Rena, het containerschip dat een jaar geleden vastliep op een rif voor de kust van Nieuw-Zeeland, draagt omgerekend 19 miljoen euro bij aan de kosten van het opruimen en schoonmaken. De operatie heeft de Nieuw-Zeelandse overheid tot nu toe 33 miljoen euro gekost.

Henrico Prins
Het in tweeën gebroken wrak van de Rena voor de kust van Nieuw-Zeeland, gefotografeerd in januari. Beeld REUTERS
Het in tweeën gebroken wrak van de Rena voor de kust van Nieuw-Zeeland, gefotografeerd in januari.Beeld REUTERS

Met de dinsdag bekendgemaakte schikking wil de Nieuw-Zeelandse regering een slepende rechtszaak voorkomen, aldus minister van Transport Gerry Brownlee. Onder de bestaande wetgeving kon de rederij Costamare hooguit worden aangesproken op een bijdrage van 7,5 miljoen euro.

Natuurgebied
De Rena boorde zich in het Astrolabe-rif, dat als waardevol natuurgebied wordt gezien. Door de 300 ton ruwe olie die daarna in zee liep, kwamen duizenden vogels om het leven en raakte een deel van de kust nabij de plaats Tauranga ernstig vervuild.

De kapitein en stuurman van het schip werden in mei veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf wegens gevaarlijk manoeuvreren, het lozen van giftige stoffen en het vervalsen van logboekgegevens. Ze bekenden de route te hebben willen afsnijden om niet te laat in de haven van Tauranga te arriveren.

Wrak achterlaten
Het in tweeën gebroken wrak van de Rena bevindt zich nog steeds op het rif. In aanvulling op de schikking moet de reder, als hij toestemming krijgt de overgebleven delen achter te laten, nog eens bijna 7 miljoen euro betalen aan de Nieuw-Zeelandse overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden