Reddingswerk bij ijshal tijdelijk gestaakt

De reddingswerkzaamheden in de ijshal in Bad Reichenhall in de Duitse deelstaat Beieren waar maandag een dak instortte, zijn dinsdag aan het eind van de middag tijdelijk gestaakt. Volgens de autoriteiten was het gevaar op verdere instortingen te groot....

ANP/DPA

Vier mensen worden nog vermist, maakten de politie en reddingswerkers bekend. Bondskanselier Angela Merkel heeft haar medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers betuigd en de teams van reddingswerkers geprezen om hun inzet.

Het ongeluk gebeurde maandag rond 16.00 uur. Op dat moment waren er ongeveer vijftig mensen op de ijsbaan. Vanwege de schoolvakantie waren onder hen veel ouders en kinderen. De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk. Bouwkundige experts sluiten echter uit dat alleen zware sneeuwval de instorting kan hebben veroorzaakt. Waarschijnlijk was ook sprake van constructiefouten, aldus verscheidene ingenieurs. De wetgeving voor ijshallen is niet zo streng als voor andere gebouwen waar veel publiek komt, waardoor de wettelijke controle op de hallen minder streng is, aldus bouwdeskundigen.

Het reddingswerk werd dinsdag door aanhoudende zware sneeuwval belemmerd. De wegen waren moeilijk begaanbaar, waardoor de aanvoer van zwaar materieel vertraging opliep. De politiewoordvoerder zei dat ongeveer 360 reddingswerkers zich dinsdagmorgen toegang hadden weten te verschaffen tot de helft van de hal. Met zes kranen probeerden zij de grootste brokstukken te verwijderen. Reddingswerkers met speurhonden konden de hal pas betreden nadat de restanten van het dak waren gestut. Er werd ook assistentie gevraagd vanuit Oostenrijk. Bad Reichenhall ligt dicht bij de Oostenrijkse grens. Om een vergelijkbaar ongeluk in Oostenrijk te voorkomen, hebben de Oostenrijkse autoriteiten opdracht gegeven tot een onderzoek naar de bouwkundige staat van ijshallen aldaar.

Meer dan vijf uur na het ongeluk werd maandag een meisje van 6 vrijwel ongedeerd onder het puin vandaan gehaald. Naarmate de tijd verstrijkt lopen de mensen die gewond op de ijsvloer liggen gevaar te sterven door onderkoeling, zeiden reddingsfunctionarissen.

Onder de doden die geborgen zijn waren een jongen van 13 en twee meisjes van 7 en 8, van wie een samen met haar moeder omkwam. Een jongen van 12 die gewond uit het puin werd gehaald overleed later in het ziekenhuis.

De politie denkt dat de instorting van het dak is veroorzaakt door het gewicht van de grote hoeveelheid sneeuw. Op het platte dak lag een pak van 20 centimeter dik. Amper een half uur voor de ramp zich voltrok werd de plaatselijke ijshockeyclub naar eigen zeggen door de gemeente geïnformeerd dat de trainingen die middag niet konden doorgaan wegens instortingsgevaar.

Burgemeester Wolfgang Heitmeier zei dat de dikte van de sneeuwlaag rond het middaguur was gemeten, maar toen ruim onder de toegestane limiet was bevonden. Omdat meer sneeuw was voorspeld werd de training uit voorzorg alvast afgelast, zei hij. Dinsdag werd bekend dat het gemeentebestuur van Bad Reichenhall de afgelopen jaren verscheidene malen heeft overwogen de nu ingestorte ijshal te sluiten en er een zwembad van te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden