Reddingsplan Fortis schoot tekort

Het vertrouwen in Fortis bleek niet hersteld na de financiële injectie van vorige week. Na een pittige nacht werd een overheid ‘die geen bankiertje’ wilde spelen toch werkgever van 45 duizend werknemers....

Zondagavond waren ze nog triomferend te zien voor de wereldpers: PvdA-minister Wouter Bos van Financiën, zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders, de Belgische premier Yves Leterme en de Fortistopman Filip Dierckx. Hoera, het wankelende Fortis, speelbal geworden van kwade krachten op de financiële markten. was gered!

België, Nederland en Luxemburg namen allemaal een aandeel – 49 procent ‘want de overheid moet geen bankiertje spelen’ – en iedereen oogde gelukkig. Als een held werd Wouter Bos in Den Haag binnengehaald.

Maar spaarders en beleggers trapten er niet in. Maandag becijferden analisten dat de drie overheden zich wel erg veel dividend toekenden; derhalve bleef Fortis op de beurs kelderen. Ook grote, zakelijke klanten en spaarders gingen onverdroten door met hun geld in veiligheid brengen, ver weg van de besmette bank.

Dat laatste baarde zulke grote zorgen, dat dinsdag alweer nieuw crisisberaad begon, in het geheim en op het hoogste niveau. Fortis wankelde. De liquiditeitsproblemen die het concern al weken parten speelden bleven even hardnekkig, het grootse gebaar van zondag ten spijt.

Terwijl Bos woensdag en donderdag in de Tweede Kamer een tweedaags marathondebat moest voeren over de Miljoenennota en tussen de bedrijven door nog het wetsvoorstel dat naked short selling op de beurs verbiedt door het parlement moest loodsen, pendelden hij, de premier, DNB-president Nout Wellink, staatssecretaris Jan Kees de Jager en een sleep ambtenaren plus DNB-stafleden koortsachtig heen en weer tussen Brussel en Den Haag.

Het was ze dinsdagavond al duidelijk dat er drastische maatregelen nodig waren om het vertrouwen te herstellen. En drastisch, dat was toch een volledige nationalisatie door de Nederlandse Staat van de Nederlandse onderdelen van Fortis, inclusief het deel van ABN Amro dat Fortis vorig jaar nog overnam voor maar liefst 24 miljard euro. Zo werd de overheid die geen bankiertje wilde spelen in een klap werkgever van 45 duizend mensen.

De gesprekken, die tot donderdag diep in de nacht duurden, waren ‘pittig’, zei premier Balkenende vrijdagavond. Zo waren de Belgen niet overtuigd van de noodzaak ABN Amro mee te verkopen. Ook over de prijs moest stevig worden onderhandeld. De onderdelen die Nederland koopt, hadden geen zelfstandige beursnotering; de prijs moest dus puur via onderhandelingen tot stand komen. Zondag was nog een prijs van 4 miljard euro overeengekomen voor 49 procent van Fortis Bank Nederland, via een zelfde type onderhandelingen.

Vrijdag in de loop van de dag werd de laatste hand gelegd aan de deal en werden in het diepste geheim de overige ministers ingelicht. Beducht als men was dat de boel zou uitlekken voor sluiting van de beurs – hetgeen de transactie ernstig zou hebben bemoeilijkt – gingen alle luiken dicht en alle mobiele telefoons van de betrokkenen uit.

Bij ABN Amro, waar de bankiers de afgelopen week triomferend door de gangen liepen omdat ze van dat ellendige Fortis af dachten te zijn, kan de vlag ondertussen weer naar binnen. De integratie tussen Fortis Bank en ABN Amro kan rustig doorgaan, zei Wellink vrijdagavond. ¿Versneld¿, voegde hij er zelfs aan toe. Maar gezien de grootte van beide partijen (Fortis Bank Nederland is een uiterst bescheiden bankje), blijft ABN Amro alsnog de bovenliggende partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden