'Reddingsboten rampschip Zuid-Korea konden niet te water'

Een van de gearresteerde bemanningsleden van het Zuid-Koreaanse rampschip Sewol heeft verklaard dat wel degelijk is geprobeerd om reddingsboten te water te laten. Doordat het schip zwaar slagzij maakte, lukte dat echter niet meer.

null Beeld afp
Beeld afp

De politie arresteerde vandaag een vijfde bemanningslid. Samen met de vier bemanningsleden die al vastzaten, wordt hij beschuldigd van nalatigheid. Er zou te laat zijn begonnen met het evacueren van de opvarenden waardoor veel mensen vast kwamen te zitten in het schip. De laatste arrestant is een 58-jarige man. Hij zou gisteren een zelfmoordpoging hebben ondernomen.

Van de 476 mensen aan boord van de Sewol, die woensdag plotseling kapseisde en zonk, zijn 174 mensen gered. Tot nu toe zijn ruim 100 lichamen geborgen.

Duikers vinden toegang tot schip
Het dodental loopt sinds het weekend sterk op nadat duikers een manier hadden gevonden om het gezonken schip binnen te komen. De lichamen worden door duikers uit het vaartuig gehaald, naar de oppervlakte gebracht en naar het nabij gelegen eiland Jindo vervoerd. Daar krijgen de lichamen een nummer en wordt naar identiteitsbewijzen gezocht. Van personen zonder identificatie worden uiterlijke kenmerken opgeschreven, die aan familieleden van de vermisten worden doorgegeven. Sommige lichamen zijn al aan het ontbinden. Vrijwel alle doden en vermisten zijn studenten van een school in Ansan, bij Seoul.

Hoe de veerboot plots kon zinken is nog altijd een raadsel. Eerdere vermoedens dat het schip een scherpe bocht had gemaakt, bleken volgens onderzoekers niet te kloppen. Er is wel van koers veranderd, maar dat gebeurde veel geleidelijker.

Het hoge aantal doden zou het gevolg zijn van het handelen van de kapitein. Hij wachtte terwijl het schip ten onder ging een half uur met evacueren omdat hij bang was dat de opvarenden anders in het water in de problemen zouden komen. Volgens deskundigen had hij alle passagiers op het dek moeten verzamelen, dat zou hun overlevingskans vergroot hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden