COMMENTAAR

Redding Griekenland hangt af van opstelling Tsipras

Ondanks zijn overwinning zal Tspiras op hoofdlijnen akkoord moeten gaan met Europees reddingsplan.

Beeld afp

De Griekse premier Tsipras heeft na zijn verrassende overwinning in het referendum een zoenoffer aan Europa gebracht. De in Brussel omstreden minister van Financiën Varoufakis is teruggetreden om zo nieuwe irritaties bij de onderhandelingen te beperken. Met deze stap laat Tsipras direct zien dat Griekenland ondanks het duidelijke 'Nee' tegen het Europese reddingsplan graag in de eurozone wil blijven.

De bewegingsruimte bij de geldschieters (EU, ECB, IMF) lijkt echter nog altijd zeer gering. Vooraf stelden Europese gezagsdragers dat een 'Nee' van Griekenland een Grexit dichterbij zou brengen. De eerste politieke reacties laten nu een meer divers beeld zien. Frankrijk wil nadrukkelijk praten, maar de Duitse premier Merkel en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem blijven benadrukken dat Griekenland eerst concessies moet doen.

De weerzin bij (een deel van) de Europese geldschieters is te begrijpen. Zij moeten mogelijk nog tientallen miljarden euro extra steun geven aan een land waarvan de bevolking de voorwaarden niet accepteert. Voor Oost-Europese landen, Duitsland, Nederland en een land als Spanje is een nieuw steunpakket in eigen land moeilijk te verkopen.

Beeld epa

Kwaad bloed

Ook het schermen met de grote belangen van de nationale democratie heeft kwaad bloed gezet. Veel andere Europese landen kunnen zelf geen volksraadpleging houden - een meerderheid zou dan tegen Griekse steun stemmen. Met zijn referendum heeft Tsipras de tegenstanders van een duur reddingspakket een extra argument gegeven om Griekenland in grote problemen te brengen.

Voor de redding van Griekenland zal veel afhangen van de opstelling van Tsipras. Alleen een wisseling van de wacht is onvoldoende. Griekenland zal ook het Europese reddingsplan in hoofdlijnen moeten aanvaarden - waarbij structurele hervormingen wel prioriteit moeten krijgen boven een ordinaire lastenverzwaring. Hoe beter het plan, hoe meer schuldsanering Europa als concessie kan bieden.

Zijn overwinning in het referendum heeft Tsipras in eigen land veel politiek krediet gegeven. Bovendien poogt hij ook in het ja-kamp politieke steun te verwerven. Voor een uitweg uit de crisis zal de Griekse premier zijn nieuwe mandaat moeten gebruiken om een deal te sluiten.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden