Reddende zeiler Riou nu zelf gered

Vincent Riou, de Vendée Globe-deelnemer die dinsdag zijn gekapseisde collega-solozeiler en vriend Jean le Cam redde, is woensdagavond zijn mast verloren.

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Riou lag vierde in de race toen hij dinsdag van de raceleiding het verzoek kreeg naar de in nood verkerende Le Cam te zeilen. Riou had toen een achterstand van ruim 600 zeemijl (1100 kilometer) op de koploper die misschien nog overbrugbaar was. Door zijn ontmasting, die het rechtstreekse gevolg is van zijn reddingsactie, lijkt hij uitgeschakeld te zijn. Zo diep in het zuiden van Zuid-Amerika – Puerto Williams ligt vlak onder Vuurland – lijken er weinig opties om zijn boot PRB van een nieuwe mast te voorzien. Normaal gesproken krijgt een deelnemer compensatie voor de tijd die hij kwijt was aan de reddingsactie. De vraag is of die regel hier wel op kan gaan gezien de geleden schade.

Riou is de winnaar van de vorige Vendée Globe. Hij moet zich wellicht troosten met de gedachte dat zijn heldhaftige reddingsactie veel aandacht heeft getrokken, vooral in zijn vaderland.

Le Cam was dinsdagmorgen vroeg op 200 zeemijl (370 kilometer) ten westen van Kaap Hoorn omgeslagen toen de bulb, de verzwaarde onderkant van zijn kiel, afbrak. Hij lag toen derde in de race. ‘Het is ongelooflijk, maar ik was aan de telefoon met Vincent (Riou, red.) toen ik een schok onder de boot voelde. Ik had onmiddellijk door dat er een ernstig probleem was. De boot helde meteen en is vervolgens omgeslagen’, zo vertelde hij na zijn redding.

Bivakkeren
Le Cam verkoos in zijn gekapseisde boot te bivakkeren, die bleef drijven. Zijn kansen op overleving waren daar beter dan in de ijskoude zee, waar een meters hoge deining stond. Pas toen hij merkte dat Riou ter plekke was – de twee konden elkaar enigszins verstaan door een afvoergat in de romp van de boot van Le Cam – besloot hij uit zijn omgeslagen boot te zwemmen, waarin hij een kleine twintig uur had doorgebracht.

Bij het moeizame oppikken van Le Cam uit het ijskoude water brak Riou een onderdeel van zijn boot waaraan een stag zat. Nadat hij zijn vriend aan boord had gehesen, hadden de twee meteen noodsjorringen gemaakt om de mast te ondersteunen. Niettemin kwam die ruim een etmaal later naar beneden.

Solozeilers
Van de dertig deelnemers aan deze non-stop race rond de wereld voor solozeilers, die een keer in de vier jaar wordt georganiseerd, zijn er nog maar twaalf over als Riou ook moet opgeven. Vooral onder de kanshebbers op de eindoverwinning is de slachting groot. Eerder sneuvelden de favorieten Alex Thomson (scheur in de romp), Marc Thiercelin (mast verloren), Dominique Wavre (schade aan de kiel), Bernhard Stamm (roerschade en gat in de romp na stranding), Loïck Peyron (mast verloren), Mike Golding (mast verloren), Sébastien Josse (schade aan roer en dek na kentering door monstergolf), Jean-Pierre Dick (roer afgebroken) en Jean Le Cam (gekapseisd na schade aan kiel).

Derde
De Franse debutant Armel Le Cleac’h, die ook Le Cam te hulp was gekomen, ligt nu derde en heeft een achterstand van ruim 700 zeemijl op de koploper, maar krijgt nog extra tijd vanwege de reddingsactie. Niettemin lijkt de kans klein dat hij zijn twee landgenoten, Michel Desjoyeaux en Roland Jourdain, kan achterhalen – tenzij die ook schade oplopen. Deze twee lijken te gaan uitmaken wie de winnaar wordt. Desjoyeaux heeft de beste papieren omdat hij niet alleen na een reparatie een flinke achterstand heeft goedgemaakt, maar ook al weken aan kop ligt. De aankomst van de winnaar bij de Franse kustplaats Les Sables d’Olonne wordt begin februari verwacht.

Jean Le Cam en Vincent Riou (AP) Beeld
Jean Le Cam en Vincent Riou (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden