Redde Knot de reputatie van Jort Kelder?

Er waait een frisse wind bij DNB en dat mag een succesje voor dit kabinet worden genoemd.

Vanaf 1 juli mag iedere Nederlander weten wat president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank bij het maandelijks bezoek aan de ECB in Frankfurt eet: òf een exclusieve Rochenflügel mit Lauchfondue und Muschel-Noilly Prat Jus in Ernos Bistro aan de Liebigstraße, òf een cheeseburger met frites bij McDonald's aan de Große Friedberger Straße.


De Nederlandsche Bank zal dan voor het eerst de declaraties van de directieleden openbaar maken. Met enige vertraging, omdat moet worden voorkomen dat op deze wijze uitlekt dat een van de toezichthouders nog onlangs een nachtje in Leeuwarden heeft gelogeerd. Maar het is een nieuwe stap in de cultuurverandering die Knot en directeur toezicht Jan Sijbrand in negen maanden bij de bank hebben bewerkstelligd.


Knot is bereid publiekelijk door het kabinetsbeleid heen te fietsen zoals met zijn oproep tot beperking van de hypotheekrenteaftrek. Nieuwsuur mocht zijn camera's in het voor buitenstaanders zo mysterieuze bastion aan het Frederiksplein in Amsterdam opstellen voor een openbare discussiebijeenkomst. Transparantie moet echter samengaan met discretie.


De Nederlandsche Bank heeft niet laten uitlekken of er daadwerkelijk in de afgelopen tijd in Leeuwarden is overnacht, maar Knot is niet bang voor te veel daadkracht. 'Je hebt twee soorten fouten: ingrijpen waar je achteraf niet had mogen ingrijpen, of niet ingrijpen terwijl je dat wel had moeten doen. Als je te bang bent voortijdig in te grijpen, zal je als toezichthouder juist vaak de fout van de tweede categorie maken', zo zei hij.


De Friesland Bank voldeed formeel nog aan alle eisen van liquiditeit en solvabiliteit, maar zou op termijn een groot probeem krijgen. De Nederlandsche Bank heeft niet zoals in het verleden bij DSB willen afwachten totdat een ongeleid projectiel als Pieter Lakeman zou oproepen tot een bankrun en er niets meer te redden zou zijn.


Daarom is achter de schermen druk uitgeoefend om een duurzame oplossing te vinden. Omdat een fusie met een kleinere bank slechts tijdelijk soelaas zou bieden, werd Leeuwarden te kennen gegeven naar Utrecht te bellen. Ook Jort Kelder, die 27 duizend spaarders aan hun haren over de Afsluitdijk had gesleept, zal over deze afloop een zucht van verlichting hebben geslaakt. Een Fries bankechec zou de BN'er niet goed zijn uitgekomen.


Knot heeft in een klap heel veel reputaties gered. Hoewel de opmerkingen van Knot over het begrotingstekort vorige week weinig verschilden van die van president Jelle Zijlstra veertig jaar geleden, waait er duidelijk een frisse wind bij De Nederlandsche Bank.


En dat mag een succesje voor dit kabinet worden genoemd.


REAGEREN? p.dewaard@Volkskrant.NL


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden