Redactieblog: De Volkskrant discussieert niet mee over ras en IQ

Discussieert de Volkskrant nu doodleuk mee over de vraag of zwarten een lager IQ hebben dan andere bevolkingsgroepen? Nee. Wij dachten ook dat dit soort theorieën na de tijd van de schedelmeters en de holocaust definitief taboe was geworden. Maar we zagen met enige verbazing dat de kwestie van wetenschap en ras opeens opdook in de Nederlandse politiek. Dat politici van Forum voor Democratie verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek, en op sociale media kaartjes de ronde doen met verschillende IQ-getallen per land.

Philippe Remarque
null Beeld anp
Beeld anp

Zoiets roept veel vragen op. Bestaat er überhaupt zulke wetenschap? Wat zegt die dan? Waar hebben ze dat vandaan? Het lijkt me goed als de Volkskrant daar helderheid in brengt. Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans, die in filmpjes regelmatig wetenschappelijke beweringen tegen het licht houdt, heeft daarom de zaken op een rijtje gezet. We leren dat deze theorieën steeds weer opduiken, bijvoorbeeld in het beruchte boek The Bell Curve, maar dat IQ-uitslagen helemaal niets kunnen zeggen over verschillen in intelligentie tussen bevolkingsgroepen omdat de test daarvoor niet deugt.

Hetzelfde vertelt de Britse wetenschapsjournalist Angela Saini in een interview in de zaterdagkrant. Ze is de auteur van het boek What Are You: The Mad Science of Race, And its Fatal Return. Saini beschrijft hoe rassentheorieën en eugenetica door de politieke polarisatie nu ook terugkeren aan de randen van de wetenschap, wie er achter zitten en waarom dat verwerpelijk is. Zo hopen wij de achtergrond te bieden die nodig is om dit onfrisse verschijnsel beter te begrijpen.

Philippe Remarque
Hoofdredacteur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden