Update

'Redactie NRC onzorgvuldig bij Friso-bericht'

De redactie van NRC Handelsblad 'heeft niet zorgvuldig haar journalistieke werk gedaan' bij de berichtgeving over de medische toestand van prins Friso. Dat concludeert Thom Meens, oud-ombudsman van de Volkskrant, in een onderzoek naar de berichtgeving dat in het bezit is van het tv-programma Nieuwsuur. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch biedt in de krant van vandaag zijn excuses aan.

De koninklijke familie bezoekt prins Friso in het ziekenhuis in Innsbruck. Beeld Photo News

De hoofdredactie van NRC had Meens gevraagd de kwestie te onderzoeken. Die concludeert dat het artikel 'in deze vorm en met deze ongecontroleerde inhoud nooit de krant in had gemogen'. De publicatie is geen voorbeeld van 'betrouwbare en zorgvuldige kwaliteitsjournalistiek', schrijft Meens.

NRC schreef op zaterdag 18 februari, een dag na het ski-ongeluk, dat Friso geen schedelbasisfractuur had. Het artikel was van de hand van Jannetje Koelewijn, die met haar man neurochirurg Kees Tulleken in het ziekenhuis in Innsbruck was.

Geen weerwoord
Meens stelde vast dat de redactie geen tegenspraak organiseerde en bij de Rijksvoorlichtingsdienst geen weerwoord vroeg over het hersenletsel van Friso. Ook bekritiseert hij de werkwijze van Koelewijn. 'Ze is als vrouw van eregast Tulleken het ziekenhuis binnengekomen en heeft zich pas daarna als journaliste kenbaar gemaakt.'

Verder is volgens Meens het 'normale journalistieke principe, één bron, is geen bron', losgelaten. 'Onduidelijk is waarom.' Volgens de onderzoeker is de enige mogelijke verklaring dat het vasthouden aan die regel 'geen verhaal' had betekend.

Dat foutieve informatie over een MRI-scan zonder wederhoor op de site en in de krant terecht is gekomen, duidt volgens Meens op een 'collectieve blinde vlek'.

Ook enkele dagen na het bewuste zaterdagartikel bleef de krant vasthouden aan de onjuiste medische informatie. De hoofdredactie is te lang achter het artikel en de verslaggeefster blijven staan, stelt Meens. 'Niemand ter redactie heeft zich gerealiseerd hoe explosief het materiaal was.'

Excuses
Hoofdredacteur Peter Vandermeersch biedt in de krant van vandaag en op de website van de krant zijn excuses aan. 'Ik bied de lezer mijn excuses aan, omdat we in deze zaak niet hebben beantwoord aan de hoge normen die hij van ons mag verwachten, en aan de koninklijke familie voor het persoonlijk leed dat we mogelijk hebben vergroot', aldus Vandermeersch.

Ook schrijft hij: 'We kunnen niet anders dan vaststellen dat we na een exceptionele samenloop van omstandigheden, met de beste bedoelingen, in onze ijver om de lezer zo goed mogelijk te informeren en onze journalistieke taak te vervullen, fouten hebben gemaakt.'

Friso liep door het lawine-ongeluk een ernstige hersenbeschadiging op en komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden