Red het Nederlandse koraal

Het koraal wereldwijd redden te ambitieus? Begin eens met het Nederlands koraal.

Tonie Mudde
null Beeld
Beeld

Verslaafd was ik vroeger aan de documentaires van de duikende Fransman Jacques Cousteau. De stille, trage bewegingen van zijn flippers, in een sprookjesachtig onderwaterrijk vol bizarre planten en dieren.

Artikel gaat verder onder de video.

Mocht u het gemist hebben: het gaat niet zo goed met die onderwaterwereld. Uit luchtopnamen bleek onlangs dat grote delen van het Australische Groot Barrièrerif als gevolg van klimaatopwarming en El Niño zijn veranderd in een verbleekt kerkhof. In opwarmend zeewater stoot het koraal algen af die het zijn kleur geven en van voedingsstoffen voorzien. Herstel is mogelijk, maar dat duurt járen en kan alleen als het water afkoelt. En we dus met z'n allen minder CO2 de wereld in blazen.

Onlangs maakte Trump bekend dat hij het klimaatbeleid van Obama grotendeels terugdraait. De kolenindustrie krijgt weer ruim baan, overheden hoeven het effect van CO2 niet meer te beprijzen. Dichterbij huis stootte de Nederlandse industrie wéér meer CO2 uit dan het Europees gemiddelde, bleek deze week.

Als we niets doen, zal in het Caribisch gebied het koraal binnen vijftien jaar verdwijnen, waarschuwde hoogleraar mariene biologie Han Lindeboom afgelopen weekend op de radio bij Vroege Vogels. Ik zette me al schrap voor de bekende riedel: 'we' moeten minder CO2 uitstoten. En vervolgens gaat de hele wereld op elkaar zitten wachten en gebeurt er niks.

Maar Lindebooms pleidooi is juist zeer concreet en Nederland heeft, met de Caribische delen van het koninkrijk, verrassend veel oplossingen in eigen hand. Om te beginnen: verbeter de waterzuiveringen op de eilanden. Door meer stikstof en fosfaat - koraalkillers - uit het afvalwater te halen knapt het onderwaterleven al een stuk op. Twee: stop de erosie van de eilanden, en daarmee de tonnen slib die over het koraal dwarrelen.

Wild water aan de kust bij Curaçao. Beeld anp
Wild water aan de kust bij Curaçao.Beeld anp

Lindeboom zag op St. Eustatius hoe in een jaar tijd vijftig tot honderd meter klif naast de luchthaven afbrak. 'Als dat op Texel gebeurt, gaan we meteen zand suppleren. Dit is gewoon een gemeente van Nederland en binnenkort zakt de landingsbaan weg.' Nog een simpel advies van Lindeboom: plaats in de haven ankerboeien voor de olietankers om aan te meren. Schrapen die niet meer met hun ankers het koraal kapot.

1 miljard vraagt Lindeboom aan de nieuwe regering. Lijkt mij een koopje. Het alternatief? Dat we het koraal alleen nog maar kunnen bewonderen op Youtube, door de ogen van een allang overleden documentairemaker.

Lees meer van De week in wetenschap

De week voor 1 april is in de wetenschap altijd een nerveuze. Is dat een grap of echt?

Linda de Mol, opgepast, wie ineens fanatiek gaat sporten kan ook zwaarder worden.

Kiezen gecompliceerd? Nerds worstelen met heel andere problemen. Neem pi-dag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden