Red de rechtstaat!

Zou het waar zijn? Ik bedoel van Dato. Dato Steenhuis, de procureur-generaal met de rode wintersjaal altijd losjes om z'n vlotte nek, ooit bijklusser bij Bakkenist Management Consultants die in 1998 een affairetje in Groningen moesten onderzoeken waarbij Dato als pg van de drie noordelijke provincies voor z'n eigenlijke werk...

Zou hij, zoals gisteren in de Volkskrant werd beweerd, werkelijk deman zijn geweest die in juni van dit jaar op de A28 tussen Zwolle en Assenin een blauwe, geblindeerde Mercedes met zwaailicht en met eengeüniformeerde chauffeur aan het stuur, hinderlijk of zelfs intimiderendlinks en rechts langs medeweggebruikers had gereden, zogenaamd om ze totmatiging van hun snelheid te dwingen?

Kennelijk was hij dus weer terug van z'n ballingschap.

De geüniformeerde bestuurder van de Mercedes was al ontmaskerd als eenchauffeur van het Openbaar Ministerie. Tegen hem zouden volgens eenwoordvoerder van Justitie 'passende maatregelen' zijn genomen. Wat hijprecies had misdaan werd er niet bij verteld. Maar wie joeg, geblindeerdachterin met dat zwaailicht boven z'n hoofd en misschien wel weer dienonchalante rode das om z'n hals, honderden Groningse, Friese en Drentseburgers, boeren en buitenlui de stuipen op het lijf? Dezelfde woordvoerderontkende niet dat het Steenhuis was geweest. Maar hij was 'niet gemachtigddetails naar buiten te brengen'.

Wat voor détails?

Is er geviespeld op de halfdonkere achterbank? Moest er iets onderzochtworden dat het daglicht niet kon verdragen? Ging het om eenafleidingsmanoeuvre, dus dat er bijvoorbeeld in het noorden een grote bendeopgerold moest worden, en dat de daders ervan uitgingen dat demannetjesputter van Bakkenist nog ver weg in Arnhem zat, terwijl hij dusin werkelijkheid tussen Ruinen en Dwingeloo als een geblindeerdecrimefighter op en neer werd gereden door een geüniformeerde chauffeur dietoen nog niet kon vermoeden dat hij passende maatregelen riskeerde?

Al die geheimzinnigheid bij dat Openbaar Ministerie gaat melangzamerhand behoorlijk de keel uithangen. De ene keer loopt er eentje wegom even fractievoorzitter van Leefbaar Nederland te worden, hij is nog nietterug of een tweede zet een laptop met kinderporno bij de vuilnisman, eenderde stuurt een onschuldige verdachte de cel in en een vierde hangt ondereen zwaailicht dreigend rond op de A28.

En de minister weet zich geen raad. Wel liefst elke week eenbasiswaarschuwing tegen mogelijke aanslagen, maar een deugdelijk justitieelapparaat om de terroristen af te schrikken? Ho maar.

Helemaal vanuit Engeland (wat had hij daar te zoeken als de boel thuisin brand staat?) liet hij weten dat hij zich grote zorg maakte over demediadruk op justitie in de zaak van de Schiedamse parkmoord.

En in NRC Handelsblad, werden zijn bekommernissen als volgt nog naderomschreven:

'Donner sluit niet uit dat ook de fouten die in het onderzoek zijngemaakt, het gevolg zijn van de grote druk van de media. 'Er worden danmogelijk besluiten genomen die in alle rust hadden moeten worden genomen.'

Een bewindsman die ervan uitgaat dat het door hem benoemde personeelwegens handelingsonbekwaamheid al in therapie na één televisie-uitzending, en die als remedie een klacht tegen Netwerkoverweegt.

Mijn god.

Willen we de rechtstaat nog redden? Dan zullen we snel van al diejuffershondjes van het OM, maar vooral ook van hun vrome baas af moeten.

Kan Steenhuis Justitie er niet tijdelijk bijklussen als hij is uitgereden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden