Recycleflat kan alle kanten op

In het Limburgse dorp Panningen staat een demontabel wooncomplex. Een nieuwe tak van sport in de huizenbouw. Zo nodig is het in een paar weken af te breken en op te bouwen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

PANNINGEN - Wat doe je als Limburgse gemeente als er te weinig betaalbare huurwoningen in een dorp zijn? Enerzijds is er geen projectontwikkelaar te vinden die het in deze tijden van malaise aandurft om een nieuw appartementencomplex te bouwen. Anderzijds is het onzeker of er over tien jaar nog wel behoefte is aan die twintig nieuwe appartementen, gezien de vergrijzing en krimpende bevolking.

Het antwoord: dan zet je er een tijdelijk flatgebouw neer dat over tien jaar makkelijk is af te breken en her te gebruiken, eventueel zelfs in een dorp waar op dat moment wel een woningbehoefte is. Dat is precies wat er in het Limburgse dorp Panningen is gebeurd, een van de elf kernen van de gemeente Peel en Maas.

De Irenehof heet het recyclebare gebouw met zestien tweekamerappartementen en vier driekamerappartementen aan de rand van het dorp, met uitzicht op de sportvelden en een wei vol schapen. De bouw ervan is half februari begonnen, de huurders hebben maandag de sleutels gekregen. Alle appartementen zijn verhuurd, voor prijzen tussen de 417 en 556 euro.

'Met zo'n tijdelijk appartementencomplex kun je inspelen op de woonbehoefte van dit moment', zegt wethouder Arno Janssen. 'Als er door demografische ontwikkelingen over tien jaar in Panningen geen vraag meer is naar zulke woningen, maar in een ander dorp misschien wel, dan kan het gebouw daarnaartoe worden verplaatst.'

Eigenaar van de Irenehof is het familiebedrijf Neptunus, gevestigd in het nabijgelegen Kessel, dat gespecialiseerd is in demontabele en tijdelijke accomodaties, variërend van tenten en sporthallen tot supermarkten en theaters. De bouw van een demontabel flatgebouw is een nieuwe tak van sport. Volgens Neptunus is de Irenehof 'het eerste demontabele appartementencomplex van Nederland'. Het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit: alles is net zo goed als vaste bouw.

Met zijn houten omlijsting ziet het nieuwe wooncomplex er in ieder geval fraaier uit dan de meeste containerwoningen waarin sommige steden studenten of asocialen stoppen. Op het dak zijn zonnepanelen aangebracht. 'Het is allemaal wat luxueuzer', zegt Neptunus-directeur Dorrie Eilers. 'Het heeft de uitstraling van een gewoon appartementencomplex.'

De huurders komen uit zogenoemde 'woonurgente groepen' die moeilijk een betaalbare huurwoning kunnen vinden. Volgens wethouder Janssen betreft het vooral starters op de woningmarkt die door de bankencrisis geen hypotheek kunnen krijgen, gescheiden mensen met of zonder kinderen, arbeidsmigranten uit Oost-Europa en studenten die na hun studie terugkeren naar de regio.

Ze mogen maximaal twee jaar een appartement huren in de Irenehof. 'Het is de bedoeling dat ze uitkijken en doorstromen naar een permanente woning', aldus Janssen. 'Dan kunnen ze ruimte maken voor anderen.'

Maar het kan ook zijn dat er over enkele jaren geen urgente woningzoekenden in Panningen (7.500 inwoners) meer zijn. Dan kan de Irenehof weer worden afgebroken. 'Dat afbreken kan binnen drie weken', aldus Eilers. Het wooncomplex kan desgewenst op een andere plek weer worden opgebouwd. Of de onderdelen, zoals aluminium staanders, houten panelen, deuren en ramen, kunnen voor andere tijdelijke accomodaties worden gebruikt. Eilers: 'Alles is demontabel en kan worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor een tijdelijke sporthal, supermarkt of casino.'

Het is duurzame bouw die recyclebaar is. De buitenste constructie met houten lamellen is afgeleid van het tijdelijk onderkomen van McDonald's bij de Olympische Spelen in Londen. Dat bouwwerk van Neptunus (225 werknemers, 35 miljoen euro omzet) is na het sportevenement verplaatst naar België, waar het nu dienst doet als werkplaats van Volvo Trucks.

De gemeente heeft een tijdelijke woonvergunning voor maximaal tien jaar verleend. Want de verwachting is dat het woningtekort tegen die tijd is verdwenen. 'Het valt nu nog mee, maar de voorspellingen gaan uit van een bevolkingskrimp', aldus wethouder Janssen.

Neptunus heeft ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in het wooncomplex, dat wordt omschreven als 'een proefproject'. De grond is eigendom van woningstichting Wonen Limburg, die gedurende tien jaar de verhuur van de appartementen op zich neemt. De gemeente zorgt voor de toegangsweg en de 'groene aankleding'.

Volgens directeur Eilers hebben ook andere gemeenten en woningcorporaties al interesse getoond voor deze vorm van tijdelijke woningbouw die inspeelt op demografische ontwikkelingen. Wethouder Janssen wijst er enthousiast op dat alle appartementen razendsnel zijn verhuurd. Als dit goed loopt, zegt hij, dan kan het ook een optie zijn voor andere dorpen in de gemeente: 'Daar leven ook jongeren die graag in het dorp blijven wonen, maar geen geschikte woning kunnen vinden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden