Rector VU: wat Nijkamp deed, was geen diefstal

'Het is niet ordentelijk wat de heer Nijkamp heeft gedaan, maar het is niet hetzelfde als het stelen van intellectueel eigendom', zegt rector Frank van der Duyn Schouten over het ontdekte plagiaat van universiteitshoogleraar van de Vrije Universiteit en oud-NOW-voorzitter Peter Nijkamp.

Beeld anp

Desalniettemin kondigde de VU dinsdag aan het werk van Nijkamp te laten onderzoeken. Aanleiding voor het onderzoek is het openbaar worden van het onderzoeksrapport dat al sinds begin november bij het College van Bestuur lag. Onderwerp van het onderzoek was het proefschrift van de econome Karima Kourtit dat Nijkamp begeleidde. Dit verscheen onlangs geanonimiseerd op de site van de universiteitsvereniging VSNU.

Daaruit bleek dat er sprake is van plagiaat in het werk van de promovenda en van Nijkamp. Nijkamp is een vooraanstaand wetenschapper, hij voert de wereldranglijsten aan als veelpubliceerder en hij was zeven jaar lang de voorzitter van de Nederlandse onderzoeksgeldschieter NWO.

Andere opvatting
De VU is nu bezig een commissie te formeren die zal onderzoeken of Peter Nijkamp zich schuldig heeft gemaakt aan plagiaat. 'Het blijkt dat hij er een andere opvatting van zelfciteren op na houdt dan wij', zegt rector Frank van der Duyn Schouten tegen de Volkskrant. 'Daarvan hebben wij in eerste instantie kennis genomen en ons gedistantieerd. Nu willen we uitzoeken of onderzoekers zijn geschaad door zijn werkwijze.'

Wel moet de commissie volgens de rector rekening houden met het feit dat de regels omtrent zelfcitatie door de jaren heen zijn aangescherpt. 'Daarom hopen wij dat de KNAW nog eens goed wil kijken naar de huidige definitie van plagiaat, die wellicht te veel omvattend is.'

Lees het volledige interview met Van der Duyn Schouten morgen in de Volkskrant.

Peter Nijkamp Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.