Rector-magnificus TU Delft stapt op wegens onenigheid

Rector-magnificus J. Blaauwendraad van de Technische Universiteit Delft treedt op 1 januari 1998 terug. Hij heeft grote meningsverschillen met de voorzitter van het college van bestuur, N....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De universiteit Delft is bezig met een reorganisatie om de kwaliteit te verbeteren. Een onderdeel van de plannen is het decentraliseren van bevoegdheden.

De ambtstermijn van een rector is twee jaar. Blaauwendraad heeft de raad van toezicht, sinds 1 mei het bevoegd gezag van de universiteit, laten weten geen nieuwe termijn te ambiëren. Volgens een woordvoerster van de universiteit heeft de raad Blaauwendraad daarop verzocht per 1 januari terug te treden, zodat beide vacatures tegelijk kunnen worden opgevuld.

De raad van toezicht vindt dat er een eenduidige visie moet zijn, die door alle drie collegeleden wordt gedragen. Om die harmonie te bereiken komt er, meldt het Delftse universiteitsblad Delta, een 'regeerakkoord', een werkdocument waarin werkwijze, doelstellingen en taakverdeling van het nieuwe college worden vastgelegd.

De aankondiging van het vertrek van Blaauwendraad komt twee maanden na het aftreden van M. Veenendaal. Zij legde haar functie neer omdat ze het niet eens kon worden met De Voogd over de uitwerking en uitvoering van eerdere besluiten.

Blaauwendraad, zegt de universiteit, had het gevoel dat hij onvoldoende kon samenwerken. Voor Veenendaal gold in wezen hetzelfde.

Met zijn besluit zo snel mogelijk een nieuw college van bestuur te formeren wijkt de raad af van de opvattingen van collegevoorzitter De Voogd. Deze vond in september, toen Veenendaal vertrok, dat een college van twee man ook werkbaar was.

De universitaire raden van toezicht zijn sinds mei in functie. Minister Ritzen van Onderwijs wilde de universiteiten meer in de samenleving verankeren. De leden van de raden van toezicht worden gerecruteerd uit het bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden