Rector Islamitische Universiteit beschuldigd van plagiaat
De omstreden rector Ahmed Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam wordt beschuldigd van plagiaat. Volgens deskundigen zou Akgündüz in zijn academische werk vele passages zonder bronvermelding overschrijven van andere auteurs.
Het overschrijven van andermans werk geldt in de wetenschap als een doodzonde. Akgündüz zou al begonnen zijn met plagiaat in zijn proefschrift uit 1988. Volgens een historicus heeft hij zijn titels 'met een sterk opgevoerde academische snelheid en dankzij zijn beschermheren' verkregen.
In een schriftelijke reactie laat Akgündüz weten zich niet in de beschuldigingen te herkennen. 'Ik ben uitsluitend beschuldigd op ideologische gronden.'
De rector is eerder in Nederland in opspraak geraakt vanwege zijn politieke uitspraken. Zo suggereerde hij in oktober 2015 op Twitter dat Koerdische strijders 'honden' waren die moesten worden 'uitgeroeid'.
Ahmet Akgündüz (60), geboren in Turkije, staat sinds 2001 aan het hoofd van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Die instelling biedt aan zo'n 200 studenten twee opleidingen aan: een hbo-bachelor islamitische theologie, die opleidt tot imam, en een hbo-master islamitische geestelijke verzorging.
Reconstructie Plagiaatbeschuldigingen Ahmet Akgündüz
'Hele paragrafen, ja zelfs bladzijden schrijft hij over' mailt schrijver Emrah Cilasun naar de Volkskrant. Wetenschappers zeggen dat Akgündüz openlijk plagieert. Lees hier (+) een uitgebreide reconstructie over de omstreden rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam.
'Openlijk plagiaat'
In een reactie op vragen van de Volkskrant heeft de universiteit vorige week een commissie ingesteld die de beschuldigingen moet onderzoeken. De commissie, aangevoerd door Akgündüz' rechterhand Ertugrul Gökçekuyu, heeft inmiddels in een voorlopige conclusie gesteld dat er geen sprake is van plagiaat. Gökçekuyu is vicevoorzitter van het college van bestuur van de universiteit en tevens woordvoerder.
Toch zijn er volgens wetenschappers concrete aanwijzingen dat Akgündüz het niet al te nauw neemt met de academische ethiek. In 1991 schreef een Turkse historicus al dat het proefschrift van Akgündüz veel overeenkomsten vertoont met een Iraaks boek. Een andere wetenschapper noemt het proefschrift tegenover de Volkskrant 'een product van openlijk plagiaat' en zegt dat het bij het latere werk van de rector 'niet anders' is.
Akgündüz werkt momenteel aan een serie boeken over de Koerdische islamgeleerde Said Nursi. Daarin schrijft hij volgens de Turkse auteur Emrah Cilasun, die over hetzelfde onderwerp publiceert, 'honderden passages' over uit een andere biografie. 'Voor iemand die de titel professor draagt, zijn deze voorbeelden van plagiaat heel erg', aldus Cilasun.
Maatregelen
'Het is duidelijk dat de teksten bijna woordelijk hetzelfde zijn', zegt Erik-Jan Zürcher, die voor de Volkskrant fragmenten met elkaar vergeleek. Volgens de Leidse hoogleraar Turkse taal en cultuur zijn de passages 'zo identiek dat je niet aan de conclusie ontkomt dat Akgündüz ze heeft overgeschreven'.
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wilde vanwege de uitspraken van Akgündüz dit voorjaar maatregelen nemen tegen de rector, maar had daartoe niet de wettelijke middelen. Binnenkort moet een wetswijziging het mogelijk maken dat de minister de accreditatie van een onderwijsinstelling afneemt als ze haar maatschappelijke opdracht niet kan of wil vervullen.
Yavuz Bilgin, voorzitter van de raad van toezicht van de Islamitische Universiteit Rotterdam, wil niet op de kwestie reageren.