Recordwinter in de VS: doden, stroomuitval en dichte scholen

In de Verenigde Staten zorgen sneeuwstormen voor grote problemen. Honderdduizenden huishoudens zitten weken lang zonder stroom, vluchten worden geannuleerd of vertraagd en wegen zijn onbegaanbaar. Tot dusver zijn al 22 mensen omgekomen als gevolg van het winterweer.

Redactie
Sneeuwschuiver in het noordoosten van de Verenigde Staten maakt de weg vrij. Beeld epa
Sneeuwschuiver in het noordoosten van de Verenigde Staten maakt de weg vrij.Beeld epa

Vannacht zijn delen van het land weer getroffen door hevige sneeuwval en ijzel en de verwachting is dat het ook vandaag winters blijft.

De stroomstoring in het noorden van het land is grotendeels verholpen, maar de storm die van het zuiden naar het noordoosten van het land trok zorgde ervoor dat zo'n 1,2 miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten. Er zijn vooral problemen in de staten South Carolina en Georgia, waar nog altijd meer dan een half miljoen huishoudens en bedrijven het zonder elektriciteit moeten stellen.

Het meest recentelijke slachtoffer van de sneeuwstorm was een zwangere vrouw. Zij kwam om het leven in de stad New York toen zij geraakt werd door een sneeuwschuiver.

Eerder kwamen ook hele steden zonder stroom te zitten. Zo ook bij de storm Sandy in 2012 toen heel New York preventief werd afgesneden van elektriciteit. Beeld REUTERS
Eerder kwamen ook hele steden zonder stroom te zitten. Zo ook bij de storm Sandy in 2012 toen heel New York preventief werd afgesneden van elektriciteit.Beeld REUTERS

Recordwinter
Het lijkt erop dat deze winter de Amerikaanse boeken ingaat als een recordwinter. Begin deze maand was er in Washington, Detroit, Boston, Chicago, New York en St. Louis al twee of drie keer zoveel sneeuw gevallen als normaal. De reeks stormen en koufronten wordt toegeschreven aan een verandering in de straalstroom, de zeer sterke wind op grote hoogte die grotendeels het weerbeeld bepaalt.

Op sommige plekken in het land, waaronder de hoofdstad Washington, ligt er tientallen centimeters tot een meter sneeuw. Overheidsgebouwen zijn gesloten omdat het te gevaarlijk is om de weg op te gaan. Ook scholen en universiteiten zijn gedwongen de deuren te sluiten.

Auto's bedolven onder sneeuw bij het Dulles International Airport in de staat Virginia. Beeld afp
Auto's bedolven onder sneeuw bij het Dulles International Airport in de staat Virginia.Beeld afp

Verlaten auto's
Mensen die besluiten de weg op gaan kunnen het gevaar lopen te stranden. Dit gebeurt op grote schaal in North Carolina, waar de storm recentelijk over het land raasde. Verlaten auto's staan op de snelwegen terwijl mensen onderdak zoeken in winkels en benzinestations waar het warmer en veiliger is dan in de ondergesneeuwde auto's.

undefined

Verlaten auto's in de staat North-Carolina in de Verenigde Staten. Beeld afp
Verlaten auto's in de staat North-Carolina in de Verenigde Staten.Beeld afp

Sneeuwpret
De sneeuw zorgt niet alleen maar voor slecht nieuws. Delen van Amerika zijn door de heftige sneeuwval veranderd in een speelparadijs waarbij sneebalgevechten, maken van sneeuwpoppen en engelen maken in de sneeuw de orde van de dag zijn.

Kinderen in de stad New York hebben pech en kunnen niet de hele dag meedoen met de sneeuwpret. De burgemeester van de stad, Bill de Blasio, besloot scholen gewoon open te houden en kinderen te verplichten door wind en weer naar de gebouwen te komen. De vakbond van leraren zei dat het een 'grote vergissing' is om de scholen open te houden, maar de burgemeester zegt dat sinds 1978 scholen maar elf keer gesloten werden voor sneeuwstormen en dat het nu niet gaat gebeuren.

Inwoners van de hoofdstad Washington maakten een 'snowbama' Beeld afp
Inwoners van de hoofdstad Washington maakten een 'snowbama'Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden