Recordwinst voor Goldman

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft de hoogste kwartaalwinst ooit geboekt. De nettowinst in het eerste kwartaal van het op 1 december 2003 begonnen boekjaar verdubbelde van 662 miljoen naar 1,29 miljard dollar....

Het resultaat viel veel hoger uit dan de analisten hadden verwacht. Die dachten dat de winst tot 811 miljoen dollar zou stijgen.

Ook de omzet van Goldman Sachs ging omhoog van 6,09 naar 7,91 miljard dollar. Vooral de obligatiehandel en de adviezen die het concern gaf bij fusies, hebben volgens het Amerikaanse concern voor verbetering van het resultaat gezorgd.

Ook rivalen Morgan Stanley, Lehman Brothers en Bear Stearns noteerden het beste kwartaal in hun geschiedenis. De vier financi bedrijven verdienden de eerste drie maanden samen netto 3,55 miljard dollar. Dat is opmerkelijk, omdat het meer is dan het vorige record dat in het eerste kwartaal van 2000, op het toppunt van de markt, werd gehaald. Per dag verdienden de zakenbanken in het laatste kwartaal bijna 39 miljoen dollar.

Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers stegen de aandelen van Goldman op de effectenbeurs van New York met ruim anderhalve dollar. In de laatste handelsminuten, toen de schrik voor terreur weer de overhand kreeg op Wall Street, bleef er slechts 0,1 procent van over.

De afgelopen twaalf maanden is de koers van de zakenbank met 42 procent gestegen. Dat lijkt veel, maar is toch beduidend minder dan de stijging van 72 procent van de Amex Securities Broker/Dealer-index.

'De vier zakenbanken hebben enorm op hun kosten bespaard en elk aspect van hun business gaat vooruit', zei investeerder Mark Bronzo tegenover persbureau Bloomberg.

Financieel topman David Viniar van Goldman Sachs roept echter op tot voorzichtigheid. Dit kwartaal is volgens hem niet maatgevend voor de rest van het jaar.

Goldman deed het vooral goed als adviseur bij fusies van bedrijven. Het in het vorige kwartaal aangekondigde bedrag dat met fusies is gemoeid, verdubbelde tot 521 miljard dollar. Maar David Viniar spreekt van sporadische oprisping. Ook in de obligatiehandel werd beduidend meer verdiend. 'Maar het blijft moeilijk je aan een voorspelling voor het jaar te wagen', aldus Viniar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden