Recordwinst Fugro na verkoop milieudivisie

Ingenieursbureau Fugro verwacht dat de winst over 1996 zal stijgen tot iets boven de recordwinst van 30,7 miljoen gulden over 1994....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het bedrijf is er ook al in geslaagd het grootste deel van zijn slecht renderende milieudivisie van de hand te doen. In augustus werd bekend gemaakt dat Furo een koper zocht. Beleggers reageerden enthousiast toen gisteren bleek dat die zoektocht resultaat had gehad; de aandelen Fugro sloten 1,20 gulden hoger op 32,70 gulden, de hoogste koers van het jaar.

Fugro heeft een intentieverklaring getekend met het Amerikaanse milieu-adviesbureau ENSR Corp. uit Acton, Massachusetts, en verwacht dat de verkoop van de milieu-tak aan deze dochter van de Duitse RWE-groep snel wordt afgerond.

ENSR is actief op het gebied van milieu-adviezen, engineering en bodemsanering. Het heeft 35 kantoren in de VS en de rest van de wereld en ongeveer duizend medewerkers. Moedermaatschappij RWE (elektriciteitsvoorziening, olie-industrie, telecommunicatie en milieu) is ondermeer meerderheidsaandeelhouder van bouwer Hochtief, dat op zijn beurt weer voor 48 procent eigenaar van het Nederlandse Ballast-Nedam. RWE heeft 64 miljard mark omzet en 137 duizend werknemers.

De reden voor de verkoop van Fugro's milieudivisie is gelegen in de crisis in de milieusector, die onstond in 1995 toen overheden opeens veel minder geld uitgaven aan reiniging van grond en water, zegt bestuursvoorzitter Kramer.

'De normen voor schoonmaak zijn veranderd, veel dingen worden minder goed schoongemaakt. Niet langer moet alle grond zo schoon worden dat er sla op kan worden verbouwd', zegt hij.

Bedrijven vechten harder voor de overgebleven opdrachten waardoor de winstmarge op de milieu-activiteiten bij Fugro is gedaald tot onder de interne norm van 6,5 procent van de omzet, zegt Kramer.

Om de concurrentie het hoofd te bieden is behalve over verkoop ook nagedacht over het tegenovergestelde, forse uitbreiding, maar daarvoor was meer geld vereist dan Fugro wilde opbrengen.

Bij de milieudivisie van Fugro werken zeshonderd mensen die een jaarlijkse omzet genereren van honderd miljoen gulden, een-zesde van Fugro's totale omzet. De meesten werken in de VS en Nederland.

Vijfhonderd van hen vinden straks onderdak bij ENSR, terwijl honderd milieu-adviseurs bij Fugro blijven - bij de winstgevende grondreinigingsinstallatie in Weert en bij de Belgische en Duitse bureaus.

Kramer verwacht dat Fugro een boekwinst zal maken op de verkoop, maar zelfs zonder deze niet gespecificeerde eenmalige bate komt de winst toch uit boven het recordniveau van 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.