Recordvangst drugs door leger Mexico: 15 ton 'crystal meth'

Het Mexicaanse leger heeft een recordvangst aan drugs gedaan. In een voorstad van Guadalajara vonden militairen 15 duizend kilo pure methamfetamine, een synthetische drug die verwant is aan speed.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJOLEIN VAN DE WATER

AMSTERDAM - Vorige week nog waarschuwde legerwoordvoerder Ricardo Trevilla voor de toename van de productie van methamfetamine, beter bekend als 'superspeed' of 'crystal meth'. 'We zien dat criminele benden hun activiteiten steeds meer verleggen naar synthetische drugs', zei Trevilla.

Sinds 2006 zijn in Mexico 650 illegale drugslaboratoria gevonden, goed voor 45 duizend kilo methamfetamine. De vangst van woensdag was de grootste. In de eerste vijf jaar van deze eeuw werden slechts tien illegale laboratoria opgerold.

Trevilla stelt dat deze verandering een gevolg is van de strijd die de Mexicaanse regering voert tegen de drugskartels. De vernietiging van marihuana en opiumplanten zou criminelen ertoe bewegen zich op andere drugs te concentreren.

Maar dat is niet de belangrijkste reden van de toename, zeggen experts. Methamfetamine wordt geproduceerd in labaratoria, in tegenstelling tot traditionele drugs, waarvoor grote velden coca, papaver of marihuana nodig zijn.

'Synthetische drugs zijn zeer aantrekkelijk voor drugsbenden', zei Antonio Mazzitelli, van het VN Bureau voor Drugs en Criminaliteit. 'Ze hebben slechts chemische grondstoffen en een basiskennis van scheikunde nodig. Het is dan eenvoudig om goedkoop grote hoeveelheden drugs te produceren.'

Er is bovendien een goede markt voor, zegt Mazzitelli. Want terwijl het gebruik van cocaïne, wiet en heroïne stabiel blijft, neemt het gebruik van synthetische drugs overal toe. Jaarlijks wordt wereldwijd voor 50 miljard euro aan methamfetamine, speed en xtc verhandeld.

In Mexico wordt de productie van de 'superspeed' gedomineerd door het Sinaloa-kartel, onder leiding van Joaquin 'El Chapo' Guzman. De Verenigde Staten beschouwen hem als de machtigste drugsbaas ter wereld. De afgelopen maanden zou El Chapo de methamfetamineproductie verder hebben uitgebreid naar buurland Guatemala. Het Sinaloa-kartel houdt zich ook bezig met het transport van de benodigde chemische grondstoffen.

Crystal meth brengt de gebruiker in een staat van alertheid en euforie, verdrijft honger en vermoeidheid en is lustopwekkend. Het is zeer verslavend en kan leiden tot psychosen, paranoia en hartfalen. Het spotgoedkope middel is sinds de jaren tachtig populair in de Verenigde Staten, Oost-Europa en Azië. In Mexico en Midden-Amerika is het gebruik pas recentelijk in opkomst. Volgens experts komt dat doordat de drugskartels baat hebben bij een lokale afzetmarkt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden