Recordschade in wereld door extreem weer

Het huidige jaar 2005 is nu al het kostbaarste in de geschiedenis als het gaat over natuurrampen die samenhangen met extreem weer....

Van onze verslaggever Martijn van Calmthout

Van die schade was vorig jaar 45 miljard dollar verzekerd. Dit jaar is dat naar schatting al 70 miljard. De voorlopige schadebedragen zijn afkomstig van een van de grootste herverzekeraars ter wereld, Munich Re. Directeur Thomas Loster zei in Montreal dat een klimaatverandering mensen en gemeenschappen over de hele wereld kwetsbaarder maakt voor weergerelateerde natuurrampen. De economische schade door dergelijke rampen is tussen 1950 en 2004 veel sneller opgelopen dan die door aardbevingen.

Volgens de directeur van het VN milieuprogramma UNEP, Klaus Töpfer, zijn de schadecijfers een helder signaal aan de ministers die aan de VN-conferentie deelnemen. ‘Men moet een duidelijk signaal aan handel, industrie en bevolkingen geven dat men bereid is de strijd tegen de opwarming van de aarde voort te zetten.’ Nederland is op de VN-conferentie vertegenwoordigd door staatssecretaris Van Geel.

Eerder deze week werden in Montreal al nieuwe klimaatgegevens vrijgegeven over het huidige jaar. Volgens wetenschappers die de gegevens analyseerden in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace is 2005 nu al het heetste, stormachtigste en droogste jaar in de geschiedenis.

Volgens cijfers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA pakt dit jaar gemiddeld waarschijnlijk nog net iets warmer uit dan het vorige recordjaar 1998. Of dat verband houdt met het versterkte broeikaseffect door de uitstoot van kooldioxide, is volgens klimatologen niet zeker, al is het steeds waarschijnlijker.

Volgens verzekeraar Loster geven de schadecijfers aan dat het niet langer een kwestie is van het schatten van de mogelijke impact van klimaatverandering, maar dat die gevolgen voelbaar beginnen te worden. Klimatologen erkennen dat 2005 een uitzonderlijk jaar is geweest door extreme weersomstandigheden.

Of die daadwerkelijk met de gemeten opwarming van de aarde te maken heeft, staat echter nog niet vast. Wel passen heftiger stormen in de voorspellingen die broeikasmodellen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden