Recordopbrengst Goed Geld Gala BankGiro Loterij: culturele organisaties ontvangen 74,8 miljoen

Bij het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij is een recordopbrengst van 74,8 miljoen euro verdeeld onder 78 culturele organisaties - gebaseerd op de 50 procent van de totale opbrengst van 149,6 miljoen. Vorig jaar was dit nog 66,9 miljoen en in de jaren daarvoor lag de opbrengst rond de 63 miljoen. Het bedrag wordt bij elkaar gebracht door de deelnemers aan de loterij. Het is bedoeld 'om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek'.

Redactie
Het museum Boijmans Van Beuningen ontvangt 1,5 miljoen voor het depotgebouw, dat momenteel in aanbouw is. Beeld
Het museum Boijmans Van Beuningen ontvangt 1,5 miljoen voor het depotgebouw, dat momenteel in aanbouw is.Beeld

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam krijgt een bijdrage van 1,5 miljoen euro voor het Depot Boijmans Van Beuningen dat momenteel in aanbouw is. In dit depotgebouw, naast het museum, zal de collectie toegankelijk worden voor publiek. Het bedrag van 1,5 miljoen is bedoeld voor de bouw van een trappenhuis vanwaar het publiek zicht heeft op de collectie.

Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam krijgt een miljoen om de nieuwe tentoonstelling Humania te realiseren, onderdeel van de complete vernieuwing in het museum.

Bedragen voor instellingen liggen tussen de twee ton en de 15 miljoen (dit laatste bedrag gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds). Door de hogere opbrengsten kon de BankGiro Loterij een aantal eenmalige schenkingen doen. Zo krijgt Vereniging Rembrandt een half miljoen voor een restauratiefonds waarbij kleinere musea kunnen worden ondersteund. En Stichting Werelderfgoed Nederland kreeg 325 duizend euro om de tien Unesco Werelderfgoederen onder de aandacht te brengen van het publiek, door middel van een identieke tentoonstelling op elke plek. Vier ton gaat naar Haarlemmermeermuseum De Cruquius, dat werkt aan een nieuw tentoonstellingspaviljoen.

De Eusebiuskerk in Arnhem krijgt een half miljoen voor onder meer een museale presentatie. En Storyworld in Groningen, een nieuw museum voor strips, animaties en games, ontvangt een half miljoen.

Sinds 2012 kunnen deelnemers aan de loterij aangeven voor welke organisatie zij meespelen. Een instelling als het Rijksmuseum ontvangt zo naast het vaste bedrag ruim 1,1 miljoen euro aan geoormerkt geld. Het Concertgebouw heeft ruim 1,2 miljoen euro bij elkaar gespeeld. En Paleis Het Loo krijgt naast de vaste 3 ton nog eens bijna 9 ton van de deelnemers.

Bij de door 'deelnemers gekozen partners' vallen dierentuinen als Ouwehands Dierenpark, Burgers' Zoo en Artis op. Artis krijgt bijna 6 ton uitgekeerd.

De BankGiro Loterij heeft sinds 1998 in totaal 930 miljoen euro uitgekeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden