Recordoogst voor Afghaanse papaverboeren

Papaverboeren in het zuiden van Afghanistan gaan een recordoogst tegemoet. Zij hebben de beschikking over een nieuw soort zaad voor planten die sneller groeien, groter worden en minder water nodig hebben dan de zaden die tot nu werden gebruikt. De hoeveelheid opium per plant kan mogelijk zelfs verdubbelen.

Door onze redactie
Een Afghaans papaverveld. Beeld AP
Een Afghaans papaverveld.Beeld AP

Het oogstseizoen van de papaver - grondstof van opium en heroïne - is zojuist begonnen.

Het is niet duidelijk waar de zaden vandaan komen of wie ze heeft veredeld. Boeren in de provincies Kandahar en Helmand, waar de meeste papaver groeit, zeggen de zaden te hebben gekregen van de mannen die hen elk jaar bezoeken om het ingedroogde melksap (waaruit opium wordt gemaakt) op te halen en hen te voorzien van gereedschap, kunstmest en krediet.

Afghanistan produceert 90 procent van 's werelds heroïne. De papaveroogst bracht jaarlijks tot nu ongeveer 3 miljard dollar op, volgens het VN-bureau voor drugs en misdaad (Unodc). In 2014 was er een recordoogst, 17 procent hoger dan het jaar ervoor.

Hevige gevechten

De zuidelijke papaverprovincies zijn tevens de gebieden waar de Taliban van oudsher sterk zijn. Zij profiteren aanzienlijk van de opiumhandel. Naar schatting 40 procent van hun inkomsten hebben zij daaraan te danken. De drugshandel is ook bevorderlijk voor de georganiseerde misdaad (die deels samenvalt met de Taliban).

De hevige gevechten tussen de opstandelingen en het leger de afgelopen maanden in Afghanistan duiden erop dat de Taliban vastbesloten zijn hun smokkelroutes en de bij de oogst betrokken seizoenwerkers te beschermen tegen legereenheden die opdracht hebben de gewassen te vernietigen.

Het verbouwen van papaver is verboden in Afghanistan. Veel boeren echter vinden dat zij, gezien hun schrale bestaan, geen andere mogelijkheid hebben dan te voldoen aan de vraag. Bovendien spannen de drugshandelaren zich zeer in de boeren te helpen bij het verbouwen van het verboden gewas.

Een Afghaanse agent bewaakt een papaverveld dat buiten beeld vernietigd wordt. Beeld AP
Een Afghaanse agent bewaakt een papaverveld dat buiten beeld vernietigd wordt.Beeld AP

Voeden met lucht

De Afghaanse regering en donorlanden proberen al jaren de boeren ertoe te bewegen over te stappen op andere gewassen als graan, fruit en saffraan. Tot nu heeft dat weinig resultaat gehad. Boeren worden verlokt door de hoge opbrengsten van de papaver.

Abdul Baqi, een boer in het district Zhari in de provincie Kandahar, zegt best te weten dat papaver illegaal is. 'Maar ik kan mijn kinderen niet voeden met lucht.' Volgens hem maken de Taliban en criminele bendes het de boeren makkelijk om mee te werken aan de opiumproductie, en moeilijk om er níét aan mee te doen. Weigering kan met de dood worden bekocht. Boeren die legale gewassen verbouwen, zegt Baqi, moeten alle benodigde investeringen zelf betalen en ze zijn in het geheel niet verzekerd van afzet.

Gevaar voor iedereen

Volgens Nabi Jan Malakhail, hoofd van politie in de provincie Helmand, kunnen boeren dankzij het nieuwe zaad de opbrengst per plant verdubbelen. De papaveroogst kan dit voorjaar in de provincie Helmand ruim 20 procent hoger uitvallen dan vorig jaar, zeggen lokale autoriteiten. In de zuidoostelijke provincie Kandahar wordt de stijging geschat op 7 procent.

Volgens Gul Mohammad Shukran, hoofd van de drugsbestrijding in Kandahar, hebben de landelijke autoriteiten in de hoofdstad Kabul niet gereageerd op zijn waarschuwingen over de komst van nieuw, veredeld zaad. 'Dit is een gevaar voor iedereen', zegt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden